Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Het klopt dat je huid kan verkleuren door het eten van wortelen, al krijgt je huid wel eerder een oranje tint in plaats van een bruine. Dit komt door de stof bètacaroteen die en oranjeachtige tint heeft. Deze stof bevindt zich vooral in wortelen en ook in andere groenten en fruit.
Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo'n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Als antioxidant kan bètacaroteen helpen de huid te beschermen tegen zonnebrand en huidveroudering vertragen door elasticiteit, hydratatie, textuur, rimpels en ouderdomsvlekken te verbeteren . Vitamine C in wortels is ook belangrijk vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen voor de huid.
Hoewel het eten van wortels het uiterlijk van de huid en de algehele gezondheid kan verbeteren, is het onwaarschijnlijk dat ze dramatische huidverlichtende effecten zullen produceren . Het opnemen van wortels in een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan een gezonde teint, maar het moet worden gecombineerd met andere huidverzorgingspraktijken.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie .
En haar ontdekking is niet geheel anekdotisch: wetenschappers bevestigen dat wortels inderdaad de kleur van je huid kunnen veranderen . Maar het een "bruintje" noemen, is een beetje overdreven. "Als je te veel bètacaroteenrijke voeding eet, kan je huid oranje worden," vertelde dermatoloog Dr. Melissa Piliang, MD aan de Cleveland Clinic.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Eet meer groente fruit. En dan bedoelen we met name fruiten en groenten zoals wortels, paprika, zoete aardappels, tomaten, mango's, abrikozen, perziken en spinazie. Deze bevatten betacaroteen, lycopeen en luteine die ervoor zorgen dat je huid sneller bruin wordt.
Fabels over bruin worden
Over bruin worden bestaan veel fabels. Zo zou je je bijvoorbeeld kunnen insmeren met olijfolie om nog sneller bruin te worden. Dit is natuurlijk onzin.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben.
Wortels zijn rijk aan een stof genaamd bètacaroteen. En het eten van grote hoeveelheden wortelen -- of andere groenten die bekend staan om bètacaroteen zoals gele pompoen -- kan leiden tot een verhoogd caroteengehalte in het lichaam . Dit uit zich in een gele of oranje verkleuring van de huid, of carotenoderma, zei ze.
Huidverhelderende voedingsstof van wortel: vitamine A
Het bevat fenolzuren, flavonoïden[12] en bètacaroteen die schade door vrije radicalen voorkomen en vlekken en donkere vlekken elimineren. Omdat uw lichaam bètacaroteen omzet in vitamine A[13], zal het eten van een wortel elke dag u helpen stralend te stralen .
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Je hoeft je niet vol te proppen met wortels om een mooi kleurtje te krijgen. In werkelijkheid zou 100 gram wortels per dag, of net geen één wortel (het gemiddelde gewicht hiervan is 125 gram), voldoende moeten zijn. Deze portie wortels bevat ongeveer 8200 microgram (µg) bètacaroteen, terwijl de dagelijkse behoefte voor een volwassene ongeveer 700 µg is.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Bètacaroteen, de stof in wortels die je oranje maakt als je er te veel van eet, behoort tot deze carotenoïden. Te veel vitamine A is schadelijk. Dit leidt tot hoofdpijn, misselijkheid en afwijkingen aan de ogen en de huid.