Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden. Toch hoef je dan niet meteen de boter weg te gooien.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Een makkelijke manier om te zien of je boter begint te bederven is door ernaar te kijken. Boter die ranzig wordt, verandert van kleur van gebroken wit naar geel en bruin . Ook de textuur verandert. Als je schimmel ziet, moet je het meteen weggooien.
Boter is een melkerijproduct. Het gebeurt maar al te vaak dat de boter of de margarine gesmolten wordt in een veel te warme pot of pan. Als gevolg verkleurt en verbrandt de vetstof heel snel. De regel is: werk op een matig vuur en geeft vleeswaren of groenten de tijd om rustig te braden.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Biologische boter, afkomstig van koeien die op de weide grazen , heeft vaker een gele kleur. Deze koeien grazen op groen gras in open velden, waardoor ze voldoende planten krijgen die rijk zijn aan bètacaroteen.
Als je boter koopt die is gemaakt van andere dieren dan koeien, zoals geiten, schapen of waterbuffels, zul je merken dat hun boter ook wit is. Dit komt omdat deze dieren – net als mensen – bètacaroteen omzetten in vitamine A, wat kleurloos is . Ze slaan het natuurlijke pigment niet op, waardoor hun boter wit is.
Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Boter bederft namelijk niet door bacteriën, maar reageert op zuurstof (vetoxidatie); een proces dat je niet kunt tegenhouden, maar je kan het wel vertragen door de boter goed afgesloten te bewaren. Dat is sowieso belangrijk, want boter neemt snel smaakjes op van andere dingen.
Bewaar het in de koelkast voor de lange termijn
Als je boter langer dan een paar dagen bewaard gaat worden, bewaar hem dan in de koelkast . Of je kunt hem maandenlang invriezen, zolang je hem maar goed inpakt in folie of een diepvrieszak.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel het veilig is om met mate zowel witte als gele boter te consumeren , is het beter om over te stappen op witte boter als u regelmatig boter eet.
Veel mensen weten niet dat de kleur van boter verschilt van wit tot geel. Boter word erg beïnvloed door lucht, temperatuur en licht. Daarom is het van belang dat boter goed koel en op de juiste manier bewaard word. Wikkel de boter liefst in aluminiumfolie en bij voorkeur op de minst koude plek in de koelkast.
Nee! Boter is altijd geel geweest. Het is van nature geel, zonder enige toegevoegde kleur . De intensiteit van de gele kleur kan variëren, maar het komt van natuurlijke carotenen in wat de koe eet.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Kun je zachte boter terug in de koelkast zetten? Dat kan zeker ! Maar zoals met elk zuivelproduct, zijn er altijd voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. De USDA raadt aan om boter niet langer dan twee dagen op kamertemperatuur te bewaren om bederf te voorkomen.
Roomboter is goed voor je en heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Roomboter bevat namelijk vitamine A, D, E en K. Deze vitamines heeft je lichaam nodig voor: Vitamine A is belangrijk voor de botten, tanden en is een belangrijke antioxidant.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Halfvolle boter en minarine zijn niet geschikt voor bakken en braden omdat ze te veel water bevatten. Kies een pan met antiaanbaklaag of een bakvel. Dit voorkomt dat het voedingsmiddel aan de pan blijft kleven en aanbrandt en maakt het toevoegen van extra bakvet of olie overbodig.
Wanneer melk wordt verzameld van koeien die in de late lente of zomer op groene weiden worden gevoerd, hebben de koeien meer bètacaroteenrijk voer om te kauwen , dus de resulterende boter is geler. De reden waarom planten rijker zijn aan geel pigment is meer zonlicht in de lente en zomer.
Boter heeft een natuurlijke lichtgele kleur, maar kan variëren van diepgeel tot wit, afhankelijk van het gebruikte voer en het ras van de koe waarvan de melk afkomstig is . In de Verenigde Staten verschilt het dieet van koeien van dat in Europa en Oceanië, en er zijn ook rasverschillen.
In de zomer, wanneer de koeien voornamelijk op de weide worden gevoerd, bevat de room meer bètacaroteen , waardoor de boter een diepere gele tint krijgt. In de winter, wanneer de koeien meer opgeslagen ruwvoer eten, bevat de melk minder bètacaroteen, waardoor de boter een lichtgele kleur krijgt.