Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Kiwi-desserts
De smaak van een rijpe kiwi is fris-zoet en past daardoor goed bij veel verschillende andere ingrediënten. Daarnaast maakt het een gerecht gelijk een tikje tropischer en minder zwaar. Combineer kiwi's met ander fruit, zoals mango, banaan of aardbeien, maar ook met room, yoghurt en (witte) chocolade.
Kiwi: Combineert goed met appel, banaan, bessen, kersen, citrusvruchten, kokosnoot, mango en tropisch fruit .
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Bijna elk ander fruit kan worden toegevoegd aan kiwi smoothies. Fruit zoals bosbessen, bananen, meloen, ananas, aardbeien en appels zijn ideaal.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Kiwi-crunch!
Combineer plakjes kiwi met bananen, druiven, yoghurt en citrussap . Top af met granola voor een knapperige traktatie.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Dit omdat het eten van fruit op een lege maag je bloedsuikerspiegel kan verhogen en het kan beter voor je zijn om kiwi's naast een vet- of eiwitbron te eten.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.
Groene kiwi is het populairst. De doffe groenbruine schil is bedekt met korte, stijve haartjes. Daaronder zit heldergroen vruchtvlees en een klein wit centrum omringd door rijen kleine, zwarte, eetbare zaadjes. De smaak wordt soms beschreven als een mix van aardbei, banaan en ananas .
De gele kiwi is een stuk zoeter en lijkt daardoor misschien een tikkeltje minder gezond. Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje.
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Omdat de actinidaïne in kiwi ook melkeiwitten afbreekt, mag kiwi niet worden gemengd met zuivelproducten bij het koken of bakken.
Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten.
Banana Kiwi Smoothie is een heerlijke romige drank bereid door banaan, kiwi, sinaasappelsap en honing te mengen . Smoothie bereid met dit recept is een absolute zegen omdat het geen melk of yoghurt gebruikt om fruitsmaken te laten bloeien.