Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van het gehaktmengsel, de lasagnavellen, de bechamelsaus en de kaas.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Je kan het beste de oven voorverwarmen op 180-200 graden. De lasagne is na 20-25 minuten klaar. Ook kan je kiezen om de lasagne in de magnetron op te warmen. Doe de lasagne op een bord of in een magnetron bakje, zet de magnetron op 600 Watt, verwarm de maaltijd ongeveer 6-8 minuten.
Bakken met boven- en onderwarmte
Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen. Gebruik wel maar één bakplaat of rooster, want een extra bakplaat blokkeert de warmte.
Verwarm de oven voor op 180°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagne, maar meestal volstaan 20 tot 30 minuten. Als je je afvraagt "hoe lang lasagne opwarmen", gebruik dan deze tijd als richtlijn.
In een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius moet deze zelfgemaakte lasagne in ongeveer 50 minuten perfect gebakken zijn (30-40 minuten afgedekt, 5-10 minuten onafgedekt).
In de oven
Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel. Met een keukenthermometer zou je eventueel de kerntemperatuur van je stuk lasagne kunnen controleren: als die ongeveer 70°C is, zit je goed.
Conventionele ovens noemen we ook wel ovens met boven- en onderwarmte. Anders dan bij een heteluchtoven, is de temperatuur bij deze stand niet overal gelijk in de oven. De naam zegt het immers al. De warmte komt van boven en van onderen.
Heteluchtovens verbruiken minder energie doordat je de temperatuur niet zo hoog hoeft te zetten. Mooi meegenomen! Hetelucht is prima voor allerlei ovenschotels en ovenbereidingen, maar minder geschikt voor gebak dat moet rijzen in de oven.
Hete lucht
De warmteplaat aan de achterkant wordt heet en een ventilator verspreidt de warmte door heel de oven. De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches.
Om te voorkomen dat het droog smaakt, voeg je wat extra vloeistof toe als je het opwarmt ! Een scheutje water doet meestal wonderen, en je zult de lasagne willen bedekken met aluminiumfolie, plasticfolie of een papieren handdoek om al die vloeistof binnen te houden als het opwarmt.
Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Schaf jezelf een goede quichevorm aan. Eén in porcelein geleidt de warmte goed, en presenteert mooi op tafel. Een bakvorm met losse bodem kan ook, en is handig om je quiche makkelijk te ontvormen.
Ja, je kunt je lasagne opwarmen in een pan, maar je moet hem dan wel in afzonderlijke plakken verdelen en je krijgt dan een knapperigere lasagne dan met andere methoden. Verwarm de pan voor met een eetlepel olijfolie, leg de plak erin en verwarm en draai hem om tot hij helemaal heet is .
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
oven voorverwarmen
Minstens zo belangrijk als de ovenstand, is de oventemperatuur. Om grip te houden op de temperatuur, raden onze bakkers aan om altijd aflopend te bakken. Dat wil zeggen: verwarm de oven altijd 10-20 °C hoger voor dan de baktemperatuur die in een recept staat.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
Het symbool met enkel een volledige streep bovenaan de oven is de bovenwarmte stand. Hierbij worden enkel de bovenste verwarmingselementen van de oven ingeschakeld. Deze functie is ideaal voor gerechten die een krokante korst of topping nodig hebben, zoals gegratineerde gerechten en lasagne.
Als we 200 °C vermelden, kun je dus de heteluchtoven op 180 °C zetten. Het verschil komt door de manier van verwarmen. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond. Hierdoor is de temperatuur in de oven overal gelijk.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.
De bovenwarmte, "broil", is het koken met directe hitte aan één kant tegelijk. Het wordt alleen gebruikt voor sommige groenten, voor vis en voor dunne, malse plakjes vlees en gevogelte . Voordat u uw cake bakt, moet u ervoor zorgen dat uw oven 10 tot 15 minuten volledig is voorverwarmd, zodat uw heerlijke cake goed kan bakken.
De middelste zone is een go-to bij het bakken , en is doorgaans een veilige keuze voor gerechten zoals ovenschotels, koekjes en taarten. De onderste zone van de oven is ideaal voor het roosteren en bakken van knapperig brood of pizza, terwijl de bovenste zone ideaal is voor grillen en toasten.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Je herkent 'm meestal wel door de openingen van de achterwand in je oven. Deze ventilator zorgt ervoor dat je warme lucht in de oven verdeeld wordt. De warmte komt van de warmte elementen die onder e/of boven in de oven zitten.
– Laat de lasagne rusten.
Hoe langer je wacht met aansnijden, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Wacht dan ook een kwartiertje voordat je 'm aansnijdt, en laat hem in die tijd onder aluminiumfolie rusten.
Begin met een laagje bechamelsaus op de bodem van de schaal, daarna een laag Barilla Bolognese Saus en geraspte Parmezaanse kaas, leg hier de lasagnebladen op en herhaal de stappen. De bovenste laag bestaat uit bolognese saus, bechamelsaus, geraspte Parmezaanse kaas en een paar klontjes boter.
Lasagne kun je makkelijk op voorhand maken.
De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven.