IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Wanneer er onvoldoende vrije ruimte is in de koelkast, kan de koude lucht niet goed circuleren en kan het voedsel (meestal aan de achterkant van de koelkast) bevriezen. Probeer de koelkast zo in te delen dat er voldoende ruimte is tussen de producten en dat de lucht vrij kan stromen.
De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten.
Het is iets heel normaals: de combinatie van het verkoelen van de lucht, de warme lucht die naar binnen komt door de open deur, zo ontstaat er ijs in de koelkast. Vaak gaat deze ijsafzetting in de koelkast aan de achterwand zitten. Je koelkast gaat hierdoor overuren draaien en wordt kouder dan normaal.
Vorst- en ijsvorming door overmatig vocht kan een teken zijn van defecte afdichting en luchtlekken, of overbelaste systemen . Maak je geen zorgen - met deze stappen kun je je koelkast en vriezer weer normaal maken en ijsvorming voorkomen om je systemen soepel te laten werken.
Gebruik kokend water om te ontdooien
Om het ontdooiproces te versnellen, kunt u kokend water in de koelkast zetten. De stoom die daarbij vrijkomt, helpt het ijs te smelten.
Oorzaak: Luchtroosters in uw koelkast helpen koude lucht te laten circuleren. Als ze geblokkeerd zijn, kan de koude lucht niet bewegen, waardoor sommige gebieden bevriezen . Oplossing: Verwijder alle obstakels rond de ventilatieroosters en herschik de items in de koelkast om een betere luchtstroom mogelijk te maken. Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon om ophoping van stof en vuil te voorkomen.
Temperatuur. Als u de temperatuur van uw vriezer te hoog of te laag instelt, kan er te veel ijs ontstaan en kan het snel ophopen . Om te voorkomen dat er ijs ontstaat, is het een goed idee om de thermometer van uw vriezer te controleren. De temperatuur van uw vriezer moet worden ingesteld op -18 graden.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
Geblokkeerde ventilatieopeningen kunnen ervoor zorgen dat voedsel bevriest in de achterkant van de koelkast. De ventilatieopeningen van de koelkast duwen koude lucht in het compartiment en laten het overal circuleren, maar een geblokkeerde ventilatieopening kan voedsel dat direct in de weg staat blootstellen aan meer koude lucht, wat ertoe kan leiden dat het na verloop van tijd bevriest.
Een van de meest voorkomende redenen waarom uw Frigidaire koelkast voedsel invriest, is een onjuiste temperatuurinstelling . Hier is wat u moet controleren: Draaiknop of digitale bediening: zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur is ingesteld tussen 35°F en 38°F. Lagere instellingen kunnen ervoor zorgen dat de koelkast uw voedsel invriest.
Doet de koelkast het ineens niet meer goed? Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag? En kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Een zwakke thermostaat zal de temperatuur in uw koelkast niet kunnen bewaken . Dus zelfs als de temperatuur omhoog gaat, kan hij de compressor niet het signaal geven om opnieuw te starten, zodat de koeling kan plaatsvinden zoals het hoort. Onjuiste koeling is dus een teken dat er mogelijk een probleem is met de thermostaat.
Veelvoorkomende oorzaken van bevriezing in commerciële koelkasten
Als de thermostaat te laag staat, blijft de koelkast de compressor laten draaien, waardoor de temperatuur daalt . Het kan ook gebeuren dat een defecte temperatuursensor de werkelijke temperatuur binnenin verkeerd afleest, wat leidt tot overkoeling en bevriezing van voedsel.
Normaal gesproken loopt het condenswater over de achterwand naar beneden, naar de condenswaterafvoer. Als dit condens niet meer goed afgevoerd kan worden zal er veel vocht in de koelkast blijven liggen. Dit kan gaan aanvriezen, waardoor je een dikke laag rijp krijgt op de achterwand.
Als er niet genoeg gekoelde items zijn om deze koude lucht te absorberen, kan het vershoudvak te koud worden, waardoor voedsel bevriest . Om te voorkomen dat een GE-koelkast bevriest door gebrek aan voedsel, moet u proberen deze altijd voor ¾ vol te houden.
Vriezervorst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder temperatuurschommelingen, luchtstromen en vochtigheidsniveaus . Wanneer warme, vochtige lucht de vriezer binnenkomt, verandert het in koude waterdruppels die bevriezen bij contact met de wanden en planken van de vriezer.
Maak het interieur schoon
Het is tijd om de binnenkant van de vriezer schoon te maken als al het ijs gesmolten is terwijl de vriezer volledig ontdooid is. De wanden, planken en koelkastladen moeten worden schoongemaakt met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Voordat u de vriezer weer aansluit, moet u deze grondig schoonmaken met een vochtige doek.
Als uw koelkast in direct zonlicht staat, kan de temperatuur stijgen, waardoor het apparaat harder moet werken om te koelen . Dit kan leiden tot een opbouw van ijs en andere temperatuurproblemen. Voorkom indien mogelijk dat er direct zonlicht op uw koelkast schijnt.