Kook er nog eens mee Misschien moet je zelfs 2 of 3 keer een pan met pasta op het vuur zetten! In plaats van telkens nieuw water te nemen, kan je het kookwater van de eerste lading pasta perfect hergebruiken.
Opnieuw koken
Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water. Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon? Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Ongekookte pasta of spaghetti is ongeveer 2 jaar houdbaar. Omdat ongekookte pasta een gedroogd product is, kun je het lang bewaren en heeft het een lange houdbaarheidsdatum. Bekijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking om de houdbaarheid te controleren.
Ondanks dat pasta een slechte naam heeft omdat het een geraffineerd zetmeel is, zorgt het er volgens een recent onderzoek helemaal niet voor dat je aankomt. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons heeft, wat juist bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Eigenlijk is pasta ideaal op elk moment van de dag , zelfs voor het ontbijt, als je daar zin in hebt! Het is het beste om dikkere, rijkere sauzen te eten tijdens de lunch en lichtere versies tijdens het avondeten. Wat dacht je van een kleine portie pasta met Star extra vergine olijfolie, een theelepel geraspte Parmezaanse kaas en roergebakken groenten?
De volgende dag zijn sommige van de natuurlijke zetmelen in het voedsel omgezet in gezondere versies, de zogenaamde resistente zetmelen. Deze worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloedsuikerspiegel, een betere darmgezondheid en een lager risico op bepaalde vormen van kanker.
Wanneer pasta wordt gekookt en afgekoeld, worden sommige koolhydraten omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel dankt zijn naam aan het feit dat het resistent is tegen vertering, dus het levert minder energie en is beter voor de bloedsuikerspiegel. Dus, je overgebleven pasta, zelfs als je het opwarmt, bevat minder calorieën dan de avond ervoor .
"Eén kopje pasta - gekookt of opgewarmd - bevat nog steeds ongeveer 200 calorieën," aldus Fernstrom. Conclusie: hoewel opgewarmde pasta, en de resistente zetmelen die ze creëren, misschien iets gezonder zijn dan gekookte pasta , is het nauwelijks een wondermiddel. Net als de meeste dingen die we consumeren, is matiging de sleutel.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.