Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
Oudere eieren zijn ook goed om te scramblingen, hard te koken of te devilen, zegt Makuch. Voeg wat kruiden, specerijen of groenten toe en je zult nooit weten dat ze niet op hun best waren.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Veel tuinders gebruiken eieren in de tuin om de voedingsstoffen in de grond te verhogen. Probeer eierschalen in uw compost te doen . U kunt ook eierschalen of een heel ei in het gat planten voordat u tomatenplanten plant.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Tot 30 dagen IN de doos
En een boer heeft tot 30 dagen om een ei te verpakken nadat het gelegd is. Dat betekent dus dat een commercieel verkocht ei wettelijk gezien twee maanden oud mag zijn op het moment dat u het koopt. Natuurlijk is het ei prima om te eten. Niet zo vers, natuurlijk.
HOELANG EIEREN BEWAREN
Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt. Dit betekent dat je eieren ongeveer 4 weken in de koelkast kunt bewaren. Ben je niet helemaal zeker of je ei nog goed is? Kijk eerst of het er normaal uitziet en ruikt.
Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging. Zet eieren ook niet al te dicht bij sterk ruikende producten, aangezien eieren snel geuren overnemen.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Hoewel gekoelde eieren enkele weken na de uiterste verkoopdatum of houdbaarheidsdatum vers blijven, gaan ze niet eeuwig mee. Gebruik de overtollige eieren dus voor iets praktisch, zoals het maken van een kwijlende frittata voor je volgende ontbijt of het bakken van een taart voor je aankomende buurtfeestje .
gooi ze weg. Bij het afval . Als je je zorgen maakt over de geur, zet het dan zo dicht mogelijk voor de ophaaldienst buiten. Je kunt ze voor de zekerheid dubbel inpakken.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Gebruik je zintuigen
Hoor je iets klotsen, dan kan dit een teken zijn dat het ei niet meer vers is. Ook kun je aan het ei ruiken. Verse eieren hebben meestal nauwelijks geur, terwijl bedorven eieren een duidelijke, onaangename geur afgeven. En geloof ons: dan weet je direct of je ei nog vers is.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Moeten verse eieren gekoeld worden? Vers gelegde eieren moeten direct gekoeld worden . Verse eieren die op een boerenmarkt gekocht zijn, moeten gekoeld worden zodra u thuiskomt. Volgens de richtlijnen van USDA moeten eieren bewaard worden bij 40 graden F of lager om het risico op Salmonella te minimaliseren.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.