Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam. Hak de gember dus eerst fijn voor je 'm in de blender gooit.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Je kunt bijna alles met elkaar blenden
Een blender kan bijna alle soorten groenten en fruit hakken en pureren. Een goede blender kan zelfs overweg met hardere ingrediënten. Hakken van ingrediënten zoals ijs of noten zijn voor een degelijke blender dan ook geen uitdaging, wat zeker een pluspunt is.
Ten opzichte van persen met de hand of met een machine blijven er na het blenden juist méér vezels en andere gezonde stoffen van groente en fruit achter, mits je de groente en fruit zo heel mogelijk in de blender doet.
Gebruik ook geen zware ingrediënten zoals brooddeeg of aardappelpuree. Laat kokende vloeistoffen wat afkoelen voordat je ze in de kan doet en vul hem niet helemaal tot de rand. De kan van de Blender kan flink heet worden.
Handige tips voor je blender
Voeg vloeibare ingrediënten toe aan poederig voedsel en aan harde groenten of fruit. Dat pureert makkelijker. Pureren van kleinere porties of op een hogere snelheid helpt ook. Maak groenten zoals paprika, uien en tomaten zachter door ze voor te bakken.
Kies voor sapjes met veel vitamines een vacuüm blender. Kies voor groente- en fruitsapjes een krachtige blender. Kies voor een sapkuur een power blender.
Dit komt doordat er in smoothies vaak meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Naarmate een banaan rijper wordt, worden de koolhydraten namelijk omgezet in suiker. Fruitsuiker weliswaar. Wil je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet? Dan kan je de banaan beter links laten liggen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Een apparaat dat u beter kunt vermijden is een blender, omdat deze geen gehakte uien produceert, maar gepureerde uien . Dit komt doordat blenders over het algemeen niet op een lage snelheid werken om de precisie te bereiken die nodig is voor fijngehakte uien.
Bereiding. Voeg de eieren, zonder schil, toe aan de blenderkan en blend op een medium hoge snelheid voor ongeveer 20 seconden. Voeg vervolgens de melk, zout, peper en andere kruiden of specerijen toe en meng nog eens 20 tot 30 seconden. Giet het ei mengsel in een hete, geoliede koekenpan.
Ja, de blender is sterk genoeg hiervoor, gebruik wel voldoende vloeistof in de blender. Wilt u alleen ijs crushen, dan adviseren wij de ijd-crusher dezeis robuust genoeg om ijsblokjes te crushen. Doe ijsblokjes in de beker, terwijl het apparaat nog uit staat, doe het deksel op de beker en zet het apparaat aan.
Maak daarom een smoothie met groenten die rijk zijn aan vezels. Doordat je deze met de blender maakt, blijven de vezels goed behouden. Boerenkool, rode kool, groene kool, witte kool en rode biet zijn voorbeelden van vezelrijke groenten die je in je smoothie kunt gebruiken.
Doe het diepvries fruit in de blender. Je kunt één soort fruit gebruiken of verschillende soorten combineren voor een complexere smaak. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld banaan en aardbei, mango en ananas, of blauwe bes en framboos. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen, doe dit dan nu.
Je kookstijl is bepalend: Als je graag grote hoeveelheden smoothies of soepen maakt, is een blender waarschijnlijk de betere keuze. Voor het pureren van gerechten direct in de pan of als je een compact apparaat zoekt dat gemakkelijk schoon te maken is, zou je voor een staafmixer moeten gaan.
Gelukkig selecteert De Consumentenbond ook altijd de beste koop met de beste prijs-kwaliteitverhouding. En dat is de Magic Bullet Mini Black. Deze kost slechts € 39,95. Dát is nog eens een prijs waar we blij van worden!
Welk merk blender is het beste? Het beste merk wat wij hebben getest is de Nutribullet, omdat deze ideaal is voor het blenden van smoothies. Het is perfect voor mensen die houden van een compact apparaat met veel verschillende functionaliteiten.
Doe de noten in de blender, voeg een snuifje zout toe en blenden maar. In het begin krijg je een kruimelige massa maar het geheim is hier gewoon geduld.