Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
De meloen is eigenlijk geen fruit maar een groente, maar omdat het toch meer lijkt op een vrucht, wordt het verkocht en geconsumeerd als zachtfruit. De meloen is familie van de komkommer. Meloenen worden in veel landen in Zuid Europa verbouwd. Daarnaast groeien ze ook in de Nederlandse kassen.
Watermeloen bevat vitaminen die helpen de huid soepel en veerkrachtig te houden, zoals vitamine A, B6 en C. Daarnaast helpt watermeloen je vochthuishouding op peil te houden en dat is goed voor je huid. En: je kunt watermeloen ook als vochtinbrengend gezichtsmasker gebruiken.
De watermeloen is de vrucht van de Citrullus lanatus. Afhankelijk van de soort is het vruchtvlees rood, wit, roze of oranje van kleur. Het is familie van de komkommer en eigenlijk ook geen fruit, maar een groente.
Watermeloen is een van de meest caloriearme vruchten die er zijn, waardoor het een uitstekende keuze is voor als je wilt afvallen. Terwijl het je smaakpapillen verwent met zoetheid, bevat het tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, kalium en magnesium.
Meloenen. Meloenen bevatten weinig calorieën en hebben een hoog watergehalte, waardoor ze geweldig zijn voor gewichtsbeheersing. Slechts 1 kopje (150–170 g) meloen, zoals honingdauwmeloen of watermeloen, levert een bescheiden 46–61 calorieën ( 39 , 40 ).
Hoeveel watermeloen te consumeren? De voordelen van watermeloen zijn onmiskenbaar, maar het wordt aanbevolen om er niet te veel van te consumeren. Een inname van 100 tot 150 gram, twee tot drie keer per dag, is ideaal om te profiteren van de voordelen zonder uw spijsverteringssysteem te verstoren.
Watermeloen is een beetje ondergewaardeerd. Sporters die willen of moeten afvallen willen of durfen vaak geen watermeloen te eten, omdat er veel suiker in zit.
De hoeveelheid water en vezels in watermeloen dragen bij aan een goede spijsvertering. Vezels voegen massa toe voor de stoelgang en water helpt voor een soepele stoelgang. Do we have to say more? Watermeloen bevat niet alleen veel vocht, maar ook stoffen die onze cellen helpen beschermen.
Kleur van de watermeloen
,,Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon behalve het stuk dat in contact is met de grond.”
Wat gebeurt er als je te veel watermeloen eet? Het eten van te veel watermeloen kan indigestie, een opgeblazen gevoel en / of diarree veroorzaken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Watermeloen wordt wereldwijd in gunstige klimaten gekweekt, van tropische tot gematigde streken, vanwege zijn grote eetbare vrucht, een bes met een harde schil en geen interne delingen, en wordt botanisch gezien een pepo genoemd. Het zoete, sappige vruchtvlees is meestal dieprood tot roze, met veel zwarte zaden, hoewel er ook pitloze varianten bestaan.
Meloen is moeilijk verteerbaar en heeft een zeker laxerend effect.
Hoeveel suiker zit er in watermeloen? Watermeloen bevat natuurlijke suikers die van invloed kunnen zijn op uw bloedsuikerspiegel. De hoeveelheid suiker hangt af van hoeveel watermeloen u eet. Eén kopje, of 152 gram (g), in blokjes gesneden watermeloen bevat 9,42 g natuurlijke suikers en 11,5 g koolhydraten.
Watermeloen is goed voor je huid, die ervoor zorgen dat je huid soepel en veerkrachtig blijft. Doordat het een natuurlijke kleurstof bevat, namelijk bèta-kryptoxanthine. Heeft de watermeloen ook een ontstekingsremmende werking en kan het een rol spelen bij het voorkomen van gewrichtsreuma.
Onderzoek suggereert dat lycopeen kan helpen om cholesterol en bloeddruk te verlagen , beide belangrijk voor cardiovasculaire gezondheid. Watermeloen bevat ook citrulline, een aminozuur dat de stikstofoxidegehaltes in uw lichaam kan verhogen en uw bloedvaten kan helpen uitzetten om de bloeddruk te verlagen.
Watermeloen heeft een hoog watergehalte en zeer weinig calorieën ondanks de zoete smaak, waardoor het een vullende snack is die kan helpen bij gewichtsverlies . De vrucht bevat ook nuttige stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van lichaamsvet, het behouden van magere spiermassa en het verlichten van spierpijn.
Rockmelon. Calorieën in 100 g: 29 calorieën en 0,9 g vezels. Aanbevolen portie: 1 kopje in blokjes gesneden meloen. Meloen helpt om gewicht te verliezen vanwege zijn diuretische eigenschappen , die helpen om vochtretentie te verminderen omdat het rijk is aan water.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.
Net als de peper, tomaat en pompoen is watermeloen een vrucht, botanisch gezien . Het is de vrucht van een plant die oorspronkelijk afkomstig is van een wijnstok uit zuidelijk Afrika. Losjes beschouwd als een type meloen (hoewel niet in het geslacht Cucumis), heeft watermeloen een gladde buitenste schil en sappig, zoet binnenste vruchtvlees.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.