Samenvatting: Belangrijke voedingsstoffen voor de lever zijn choline, taurine, l-cysteïne, zink, selenium en vitamine C.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
Een tekort aan vitamine D kan ook duiden op leververvetting (steatose), een stapeling van vet in de lever. De opslag van vitaminen en mineralen vindt in de lever plaats. Door een te weinig gevarieerde voeding en/of een ongezonde leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord.
Noch een normale, noch een buitensporig hoge inname van vitamine D wordt in verband gebracht met leverschade of afwijkingen in de levertesten .
Vitamine B. Studies hebben aangetoond dat B-vitamines de leverfunctie op verschillende manieren kunnen verbeteren, waaronder het omkeren van leverontsteking. Veel B-vitamines, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, kunnen de gezondheid van de lever verbeteren bij mensen met leververvetting.
" Mariadistel , met name de actieve stof silymarine, is een van de bekendste supplementen voor de gezondheid van de lever", zegt Schleiger. Ze merkt op dat het antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die de functie van de lever kunnen ondersteunen.
Samenvatting: Belangrijke voedingsstoffen voor de lever zijn choline, taurine, l-cysteïne, zink, selenium en vitamine C.
Vitamine B12- tekort dat niet geassocieerd wordt met een hematologische complicatie wordt vaak genegeerd. Auto-immuun disfunctie en chronisch vitamine B12- tekort kunnen leiden tot verminderde leverontgifting en schadeherstel, en tot progressie van chronische leverziekte, zoals levercirrose.
De twee uitzonderingen op het ontbreken van schade aan de lever door hogere doses vitamines zijn vitamine A en niacine, die beide kenmerkende vormen van leverbeschadiging kunnen veroorzaken wanneer ze in hoge doses worden ingenomen . Specifieke links naar discussies over de risico's van leverbeschadiging door specifieke vitamines worden hieronder gegeven.
Tot slot produceert onze huid bij blootstelling aan de zon ontstekingsremmende stoffen, zoals stikstofoxide en vitamine D. Vitamine D is niet alleen essentieel voor de botvorming en de opname van calcium, maar speelt ook een beschermende rol tegen leverontstekingen.
Dit geeft aan dat vitamine D belangrijk is bij het verlagen van bilirubinegehaltes bij pasgeborenen met geelzucht . Met andere woorden, de vitamine D-gehaltes van pasgeborenen met geelzucht zijn laag.
[17] Vanuit een klinisch oogpunt lijkt vitamine E in staat te zijn fysiologische hemolyse te voorkomen en de bilirubineproductie te verminderen door de gevoeligheid van rode bloedcellen voor auto-oxidatieprocessen te verminderen.
Mag je ook meer vitamine D? Het kan geen kwaad om meer dan 10 microgram vitamine D te gebruiken in een supplement. In Europa is de maximale dosis voor vitamine D3 supplementen vastgesteld op 100 microgram per dag.
Om het bilirubinegehalte van het bloed te doen dalen, is reeds het drinken van melk of het eten van rijstebrij of van een barium- sulfaatpap voldoende, na drinken van één Liter water blijft een daling uit.
De slaap heeft invloed op het herstel (de opbouw) van de lever. De meest ideale situatie is als de slaap rond dit hoogtepunt zit. Dus 4 uur voor en 4 uur na de maximale opbouw, dwz om 22.00 uur gaan slapen tot 06.00 uur.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Onderzoek naar de lever en leverwaarden
Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium. In het laboratorium wordt gemeten hoeveel er van bepaalde stoffen in het bloed zitten. Dit zijn leverwaarden. Aan de hand van de leverwaarden kan een arts zien hoe gezond de lever is.
Eerder werden tekorten aan vitamine D, E, B6 en vitamine A in verband gebracht met het ontstaan van een chronische leveraandoening. Een tekort aan zowel folaat als vitamine B12 blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leverontsteking.
Alle uien en ui-achtigen bevatten krachtige natuurlijke antibiotica en antioxidanten. Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Vitamine C ondersteunt je hersenen en draagt specifiek bij aan het optimaal functioneren van je geheugen en leervermogen. Vitamine C ondersteunt de lever door te helpen bij de uitscheiding van zware metalen en andere giftige stoffen.
B-complex ondersteunt het metabolisme en herstel van de lever
Folaat (B9) en de vitamines B6 en B12 ondersteunen met name speciale levermetabolismereacties (Halsted CH 2013). Folaat speelt een belangrijke rol bij de activering van genetische paden die de lever genezen na beschadiging (Halsted CH 2013).
Over het algemeen speelt foliumzuur een belangrijke rol bij het reguleren van het levermetabolisme en het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen .
Vitamine B12 wordt in overmaat opgeslagen in de lever, waardoor de kans op een tekort afneemt. Echter, in gevallen waarin vitamine B12 niet kan worden opgenomen, bijvoorbeeld door een dieettekort, malabsorptie of gebrek aan intrinsic factor , raken de levervoorraden uitgeput en ontstaat er een tekort.