Een bloedonderzoek geeft duidelijkheid bij de symptomen van een voedselintolerantie. Je komt te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie. Er kan op 287 voedingsmiddelen worden gemeten. Zo kom je dus ook te weten voor welke voedingsmiddelen jij precies een overgevoeligheid hebt.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Een test met 90 allergenen kost €325,- en een test met 270 allergenen kost €595,-.
De specialist of huisarts kan een allergie vaststellen aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidpriktest of bloedonderzoek (RAST).
De huisarts stuurt je dan door naar een dermatoloog of allergoloog. Er bestaan verschillende testen om te onderzoeken of je ergens allergisch voor bent. Zo kan het allergeen op de huid geplaatst (plakproef) of geïnjecteerd (huidtest) worden. Daarnaast kun je een allergie testen met de provocatietest.
Denk je dat je een allergie of intolerantie hebt? Laat een allergietest doen via de huisarts.
Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts. Deze zal een allergietest bij je afnemen. Dit consult bij de huisarts is altijd gratis.
Bloedtest aan de hand van IgE
Allergie kan ook worden vastgesteld via een bloedtest door het meten van een soort eiwitten in het bloed: het immuunglobine van klasse E (IgE). Een andere, misschien meer bekende benaming, is RAST-test (radioallergosorbent-test).
Bloedtest (RAST-test)
De huisarts neemt bloed af en stuurt dit naar het (ziekenhuis)laboratorium. De laborant voegt de allergenen toe waar je waarschijnlijk allergisch voor bent. Ook voegt de laborant een radioactieve stof toe aan het bloed. Hiermee bepaalt de laborant de mate van de allergische reactie.
Een voedselintolerantie kan na uren of dagen later optreden. Hierbij worden er in tegenstelling van een voedselallergie, geen antistoffen tegen voedsel aangemaakt. Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald bestanddeel van een voedingsmiddelen of door toegevoegde kleur en/of smaakstoffen.
Allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heengegroeid. Minder dan 1% van alle volwassenen blijft allergisch voor kippenei. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen.
De meest voorkomende voedselintoleranties zijn onder meer lactose, fructose, sorbitol en histamine-intolerantie en glutenintolerantie (coeliakie). Er is ook de alternatieve medische theorie van IgG4-bemiddelde intolerantie.
Met de cerascreen® Histamine Test kunt u met een klein bloedmonster de concentratie van het enzym diamine oxidase (DAO) in uw bloed bepalen. DAO breekt histamine dat in de darm zit af. Een lage waarde kan het vermoeden van een histamine intolerantie versterken.
Om te bepalen of jij een voedselintolerantie hebt wordt gekeken naar IgG antistoffen. Deze antistoffen zitten in het bloed als jij een product hebt gegeten waarvoor je intolerant bent.
Een IgE-test kijkt of er antistoffen tegen bepaald voedsel in het bloed zitten. Dat kan inderdaad een aanwijzing zijn voor een allergie, maar die test alleen is onvoldoende.
De allergoloog kan bij het vermoeden van een allergie een allergieonderzoek uit laten voeren. Er worden verschillende methoden toegepast om te onderzoeken welke stoffen de allergische reactie veroorzaken. Een inhalatieallergie (bijvoorbeeld hooikoorts) kun je onderzoeken met een huidpriktest en/of bloedonderzoek.
Huidpriktesten (krastests) kunnen de allergenen identificeren die uw allergiesymptomen veroorzaken. Een allergoloog gebruikt een dunne naald om uw huid te prikken met een kleine hoeveelheid verschillende mogelijke allergenen. Vervolgens controleren ze of uw huid reageert op het allergeen. Bloedtesten (IgE) kunnen ook allergieën identificeren.
Huiduitslag, buikpijn, diarree, benauwdheid, een ellendig moe gevoel: deze verschijnselen komen u vast en zeker bekend voor. Veel mensen hebben last van allergische reacties op de eiwitten of delen daarvan die in voeding voorkomen. U hebt vast wel eens gehoord van koemelkallergie bij zuigelingen.
Om welke allergenen gaat het? De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro's.
Een bloedonderzoek wordt meestal gedaan in een kliniek. Ook deze zorg wordt - op verwijzing van een arts – vergoed door de basisverzekering. Je betaalt wel je eigen risico.