Maar hoe zit dit precies? Het direct invriezen van maaltijden is juist heel gezond. Het helpt namelijk om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, langer te behouden.
Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Een kant en klaar maaltijd zou een gezonde levensstijl niet ondersteunen. De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren. Hierdoor behouden de ingrediënten hun kwaliteit.
De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).
Een diepvriesmaaltijd is een snelle en gemakkelijke manier om honger te stillen en helpt u te voldoen aan een deel van uw dagelijkse voedingsbehoeften, vooral als u weet hoe u de juiste voor u kiest. Over het algemeen is er niets mis met diepvriesproducten . Zo is het kopen van diepvriesgroenten en -vis net zo gezond als het kopen van verse groenten en vis.
Ze bekeken onder andere Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Apetito, Uitgekookt en Maaltijdservice.nl. Grote winnaar bij dit onderzoek was Uitgekookt. Chef kok Pierre Wind beoordeelde deze maaltijden met een goed. Perfecte smaak en goed in balans.
Sommige diepvriespastamaaltijden kunnen een hoger natrium- en vetgehalte hebben . Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest en opties kiest die passen bij uw dieetbehoeften. Bovendien kan de kwaliteit van ingrediënten per merk verschillen. Zoek naar merken die zich inzetten voor het gebruik van verse, hoogwaardige ingrediënten voor de beste resultaten.
Diepvriesmaaltijden kunnen notoir veel natrium en verzadigd vet bevatten. "De slechtste diepvriesmaaltijden bevatten meer dan 700 gram natrium en meer dan 4 tot 5 gram verzadigd vet", zegt Taylor. Het is het beste om het natrium in uw diepvriesmaaltijden te beperken tot 600 milligram of minder, en het verzadigde vet tot 3 gram of minder.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Het verschil tussen diepvries en vers
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Sommige diepvriesmaaltijden bevatten veel natrium, veel bevatten meer dan 2.000 mg natrium per portie . De American Heart Association (AHA) beveelt niet meer dan 2.300 mg natrium per dag aan, dus 2.000 mg is veel zout voor één maaltijd. Probeer diepvriesmaaltijden te vinden met minder dan 650 mg (29% DV) natrium per portie.
Maar hoe zit dit precies? Het direct invriezen van maaltijden is juist heel gezond. Het helpt namelijk om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, langer te behouden.
Zoals de meeste ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen energierijk en bevatten ze hogere niveaus van goedkope ingrediënten zoals verzadigde en transvetten, geraffineerde zetmelen, vrije suikers en zouten, terwijl ze weinig vezels en micronutriënten bevatten ( 1 ) .
Diepvriesproducten zijn het toppunt van gemak . Het schoonmaken, plukken, in blokjes snijden en hakken is voor u gedaan. Wat u ook kiest, het is allemaal voorbereid, klaar om uit uw vriezer te halen, op te warmen en te serveren.
Er is vaak een misvatting dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het volledig veilig is, omdat alle bacteriën worden vernietigd door vriestemperaturen. Helaas is dit niet het geval. Invriezen doodt geen schadelijke bacteriën in voedsel . De bacteriën blijven in leven, maar worden slapend (inactief) bij vriezertemperaturen van -18°C en lager.
Naast het verbeteren van de smaak van diepvriesproducten, wordt natrium ook gebruikt om de versheid te behouden en de textuur en het uiterlijk van maaltijden te verbeteren ( 2 ). Hoewel diepvriesmaaltijden niet worden aanbevolen als onderdeel van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, kunnen ze een gemakkelijk en handig item zijn om bij de hand te hebben als je weinig tijd hebt.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt, zelfs in rust. Dit maakt eiwitten een belangrijk onderdeel van je dieet als je wilt afvallen. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, mager rundvlees, eieren en tofu.