Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Vers rundvlees moet een kenmerkende zoete en weeïge lucht hebben. Varkensvlees heeft een wat sterkere geur die een beetje lijkt op de geur van urine.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal .
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren. Het is dan niet meer aantrekkelijk en ook niet veilig om te eten.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Ja, door vlees goed te bakken gaan bacteriën dood. Wel kunnen sommige bacteriën gifstoffen aanmaken die niet worden vernietigd tijdens het verhitten.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Tijdens opslag en verzending kan vlees gas vrijgeven in de vacuümverzegelde zak, wat een sterke en soms onaangename zwavelgeur kan veroorzaken . Als dit gebeurt, haal het vlees dan gewoon uit de zak wanneer u klaar bent om te koken, spoel het af en laat het luchten totdat de geur is verdwenen.
De pittige geur is vaak te wijten aan de ophoping van melkzuur en andere natuurlijke verbindingen die zich ontwikkelen bij afwezigheid van zuurstof . Deze verbindingen zijn over het algemeen onschadelijk en zijn het resultaat van normale biologische processen in het vlees.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Nee, je mag nooit vlees eten als je vermoedt dat het bedorven is . Symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en koorts worden vaak geassocieerd met voedselvergiftiging. Hoewel het koken van het vlees de bacteriën in het vlees doodt, neutraliseert het niet de toxines die de bacteriën al hebben geproduceerd.
Een goed biefstukje heeft een grove marmering van wit vet over het gehele stuk vlees. Deze zal bij de bereiding goed smelten in het vlees en een sappig en mals eindresultaat geven. Als dit bijna niet te zien is of een bruine/gele tint heeft, is het vlees oud en moet je het absoluut vermijden.
Dit is misschien het eerste wat u opmerkt als uw rundvlees bedorven is, zelfs voordat u de koelkast opent. Bedorven rundvlees zal een geur ontwikkelen die lijkt op ammoniak of zwavel . Kortom, het zal niet lekker ruiken. Af en toe zal rundergehakt een lichte geur ontwikkelen als het in een luchtdichte verpakking heeft gezeten, en dat is prima.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Het vlees moet een vergelijkbare textuur en geur hebben als de dag dat u het kookte. Een slijmerig of papperig gevoel, een groene tint of een zure of rotte-eierengeur zijn allemaal tekenen dat uw vlees waarschijnlijk bedorven is. Er is geen echte manier om te weten of er bacteriën in zitten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, dus u kunt het risico beter niet nemen.
Die zure geur is eigenlijk een teken dat het vlees gezond is
Hoe vreemd het ook klinkt, het is eigenlijk een heel goed teken als je vlees een beetje zuur of zwavelachtig ruikt.
De eerste soort, bederfbacteriën, kunnen ervoor zorgen dat het vlees minder goed wordt en een slechte geur en smaak krijgt, maar ze zijn over het algemeen niet schadelijk om te eten. Pathogene bacteriën daarentegen, kun je niet zien of ruiken, maar ze zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.