De schil van een avocado is niet eetbaar. Niet alleen omdat het heel erg hard is en slecht verteerbaar, maar ook omdat bij avocado de schil niet is meegenomen in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje avocadoschil opeet.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Er zijn verschillende soorten fruit die gegeten kunnen worden zonder ze eerst te schillen. Dit omvat appels, druiven, kersen en aardbeien . Hoewel de schil van deze vruchten eetbaar is, schillen sommige mensen ze liever om esthetische redenen. Bovendien kan de schil van sommige vruchten gifstoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn als ze worden geconsumeerd.
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
In de schil van een mango zit het stofje urushiol. Dat stofje kan een allergische reactie veroorzaken. Bovendien gaat de wet op resten bestrijdingsmiddelen ervan uit dat je de schil niet eet.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Desalniettemin, dit zijn ervaringen van mensen die gedroogde sinaasappelschillen gebruiken vanwege de status van superfood. En gelukkig hoef je deze super gezonde schillen niet alleen te eten omdat ze goed voor je gezondheid zouden zijn, ze zijn ook heel goed voor je smaakpapillen.
De harde schil van ananas bevat diepe putten, wat maakt dat je deze ruim moet afsnijden. Ook de stevige kern van ananas wordt door de meeste ruim weggesneden, terwijl dit hart van de ananas volgens sommigen juist het gezondste gedeelte is.
Goed voor je lichaam
Pruimen kan je met of zonder schil eten en hebben een zachte, zoete smaak. Ze hebben ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten kalk, magnesium, vitamine A, ijzer, kalium en vezels. Ze bevorderen de darmwerking en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Ja: ook de schil, die is gezond én eetbaar. WATERMELOEN: De schil van watermeloen is eetbaar, maar levert weinig tot geen voedingsstoffen.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Snijd de Galia meloen door en verwijder de pitjes. Je kunt de meloen uit de schil eten of het vruchtvlees van de schil af snijden.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
De schil van de pruim is veilig om te eten en heeft een scherpere smaak dan het vruchtvlees. Snijd de pruim in partjes voor ontbijt, salades of smoothies.
Abrikozenpitten en de pitten van appels en peren bevatten een natuurlijk voorkomend toxine (amygdaline). Wanneer gegeten, kan dit toxine reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen.
Het kauwen en doorslikken van meer dan 10 pitten kan cyanidevergiftiging veroorzaken. Het vermalen en toevoegen van meer dan 10 abrikozenpitten aan smoothies en andere voedingsmiddelen wordt afgeraden. Andere steenvruchten met amygdaline waarvan u de pitten moet vermijden, zijn onder andere pruimen, perziken, mango's en nectarines .