In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Thailand : Thailand staat bekend als het land met het pittigste eten ter wereld.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
In landen als India, Mexico en Thailand is pittig eten de norm. Dat komt door het warme klimaat, waar pittig eten helpt om te transpireren en zo het lichaam afkoelt. Maar of je pittig goed verdraagt komt deels ook door gewenning.
De Sichuanese keuken staat bekend om pittige gerechten en dan ook wel echt pittig. Diverse gerechten van vis en vlees worden ondergedompeld in een rode saus waarin de Sichuan peper verwerkt is. Deze pittige saus is zeker geen uitzondering, maar eerder dagelijkse kost.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken.
Indiërs hebben generaties lang een voorkeur ontwikkeld voor pittig eten en het is een integraal onderdeel van hun smaakpapillen geworden. Pittig stimuleert de smaakpapillen en creëert een gevoel van hitte en opwinding , waar talloze Indiërs van genieten. Ook voegt het royale gebruik van kruiden diepte en complexiteit toe aan gerechten, waardoor ze aangenamer worden.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Italië is het nummer één land met het beste eten ter wereld. Het is moeilijk om over Italiaans eten te praten, het is makkelijker om ervan te genieten. De originele tinten van de Italiaanse keuken – groen, rood en geel – zorgen altijd voor een heerlijke mix van smaak en aroma.
Een recent "Flavor Trend Category Report" van Technomic concludeert dat Aziaten de hoogste tolerantie hebben voor pittig eten, terwijl blanken de minste hebben. Hoewel het makkelijk is om grappen te maken over de tolerantie van verschillende culturen voor kruiden (of het gebrek daaraan!), is het moeilijk om een echt universeel begrip van kruidentolerantie te hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Beide gebruiken chilipepers in hun gerechten, maar voor zover ik weet zijn Thaise gerechten over het algemeen pittiger dan Indonesische gerechten . Indonesisch eten is daarentegen niet altijd pittig, met veel soepen en gefrituurde gerechten die geen chilipepers bevatten.
Thais eten heeft verschillende niveaus van pikantheid, en meestal zijn Thaise koks blij om de pikantheid aan te passen op uw verzoek. U kunt beginnen met het kiezen van mild gekruide gerechten zoals Massaman Curry of Yellow Curry (Gaeng Garee) of een Som Tam schotel bestellen met 1 of 2 chilis.
Er zijn een aantal redenen waarom Indiaas eten vaak pittig wordt gemaakt. Een reden is dat pepers een belangrijke bron van vitamine C zijn. Een andere reden is dat pepers een manier zijn om voedsel langer houdbaar te maken. Pepers bevatten capsaïcine, een stof die bacteriën en schimmels kan doden.
Cayennepeper - Spaanse gerechten zijn doorgaans niet heel pittig, maar als dat wel zo is, is het de cayennepeper die ze hun pittige smaak geeft.
Het zijn niet alleen de geweldige groeiomstandigheden die pittige chilipepers al duizenden jaren zo populair maken in Mexico, maar ook de vele gezondheidsvoordelen die ze kunnen bieden. Het eten van pittig voedsel zorgt er doorgaans voor dat de meeste mensen gaan zweten, en als het zweet verdampt, begint de kerntemperatuur van het lichaam daadwerkelijk af te koelen .
Voor de Hindu's is de koe sowieso een heilig dier dat nooit gegeten mag worden. Maar ze geloven ook in reïncarnatie en karma. En het toebrengen van schade aan levende wezens zal op een bepaald ogenblik toch terugkomen. Vandaar dat velen vlees volledig hebben geschrapt uit hun dieet.
1. Phaal Curry (India/Groot-Brittannië) Phaal Curry is een Brits-Aziatische curry die bekend staat als een van de heetste ter wereld. Het is een dikke curry op basis van tomaten, gemaakt met een angstaanjagende hoeveelheid ghost peppers, of Bhut Jolokia, wat een van de heetste pepers is die er zijn.
Soms aangeduid als 's werelds heetste gerecht', staat het bekend dat restaurants klanten vragen een toestemmingsformulier te ondertekenen voordat ze phaal curry eten. Een Anglo-Bengaals gerecht, phaal curry wordt toegeschreven aan een curryhuis in Birmingham, hoewel het nu wijdverbreid populair is.
Sichuan-hotpot, China
Typisch Chinees eten uit de regio Sichuan wordt beschouwd als een van de pittigste gerechten ter wereld en de hotpot is daar een goed voorbeeld van.