Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Melk(producten) bevatten verschillende nutriënten en andere bioactieve bestanddelen die mogelijk betrokken zijn bij de gunstige effect op de bloeddruk, zoals calcium, kalium, fosfor en bioactieve peptiden.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
De Heart Foundation raadt aan dat melk, yoghurt en kaas gegeten kunnen worden als onderdeel van een hartgezond dieet , maar het meeste vet in het dieet zou afkomstig moeten zijn van vis, noten en zaden, en gezonde oliën. Het kiezen van ongeparfumeerde melk, yoghurt en kaas helpt ook om de hoeveelheid toegevoegde suiker in uw dieet te beperken.
Een goede voeding houdt in: Voldoende groente en fruit. Vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst. Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei, vegetarische producten, genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt, kaas en een handje ongezouten noten.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Maar te veel verzadigd vet en cholesterol in volle melk — en zelfs in 2 procent melk — kan die gezondheidsvoordelen tenietdoen . Wanneer u probeert een gezond cholesterolgehalte te bereiken, wilt u de hoeveelheid verzadigd vet in uw dieet beperken.
Magere melk is een uitstekende bron van calcium en bevat weinig vet. Dit zijn beide belangrijke elementen van een dieet om de bloeddruk te verlagen . U kunt ook kiezen voor yoghurt als u geen melk lust.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Koemelk en aanverwante producten bevatten verzadigd vet. Te veel verzadigd vet in de voeding kan de hoeveelheid LDL (slechte cholesterol) in het bloed verhogen en zo het risico op hartziekten vergroten.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Melk bevat net als andere zuivelproducten veel eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Toch zit er ook veel vet in melk. Daarom kun je beter kiezen voor halfvolle of magere melk. Zo kan je zelf kiezen hoeveel vet je binnenkrijgt met je glas melk.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola) een zware maaltijd. roken. alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C, die een rol spelen bij de bescherming van je hart. "Flavonoïden verlagen het risico op beroertes en vitamine C zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen", aldus Khorana.
Groene thee bevat veel en sterke antioxidanten, die zowel je hart als bloedvaten beschermen. Drink dagelijks 3 koppen groene thee (maar ook niet meer) voor een maximaal resultaat.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.