Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.
Niet consumeren na TGT-datum.
Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven.
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Over het algemeen hebben consumenten één tot drie dagen de tijd om een vers vleesproduct te gebruiken voordat er zorgen ontstaan vanuit het oogpunt van veiligheid .
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt houdbaar. In feite blijven ingeblikte goederen jarenlang houdbaar, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwellingen). Verpakte voedingsmiddelen (ontbijtgranen, pasta, koekjes) blijven veilig na de 'ten minste houdbaar tot'-datum, hoewel ze uiteindelijk muf kunnen worden of een vreemde smaak kunnen krijgen.
Uiterste verkoopdatum: verwijst naar de laatste dag dat een retailer een product te koop mag aanbieden; doorgaans is een voedingsmiddel 10 dagen na de uiterste verkoopdatum veilig om te eten als het goed gekoeld wordt bewaard. Uiterste gebruiksdatum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt.
Dit betekent dat het medicijn veilig is om te gebruiken nadat de 05/24-datum is verstreken . Als u het medicijn na 10/24 nog steeds niet hebt gebruikt, moet u het op deze manier veilig weggooien, volgens de instructies in de bijsluiter.
Zodra een bederfelijk product is ingevroren, maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt gehouden bij 0 graden Fahrenheit of lager veilig is . Volg de behandelingsaanbevelingen voor het product.
Een favoriet bij de fans voor koffie, het indikken van soepen of een geïmproviseerde romige pastasaus, ik heb altijd wat slagroom bij de hand. Het lastige is dat ik meestal maar een paar eetlepels tegelijk gebruik. Maak je geen zorgen, slagroom kan een tot drie weken na de houdbaarheidsdatum bewaard blijven .
Zolang er geen schimmel of andere tekenen van bederf aanwezig zijn, kunt u brood dat over de datum is veilig consumeren . Meestal is brood ongeveer vijf tot zeven dagen houdbaar na de "ten minste houdbaar tot"-datum die op de verpakking staat. Het enige probleem is dat uw brood muf kan smaken, vooral als u het in de koelkast bewaart.
Zolang er geen tekenen van bederf zijn, kun je het eten, maar het smaakt misschien niet meer zo vers als het ooit was . Welke voedingsmiddelen kun je niet meer eten na de houdbaarheidsdatum? Terwijl de meeste houdbare voedingsmiddelen veilig zijn om te eten na de houdbaarheidsdatum. Hetzelfde geldt voor diepvriesproducten, omdat bacteriën niet kunnen groeien in de vriezer.
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als je het goed kookt.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
"Die houdbaarheidsdata staan op sommige eierdozen om ervoor te zorgen dat retailers geen eieren langer dan een bepaalde datum in de schappen bewaren", zegt Maloberti. "Echter, eieren kunnen twee tot drie weken na die datum nog veilig worden gegeten. Afhankelijk van waar [je woont], kan de houdbaarheidsdatum worden gelabeld als Verkoopdatum, Te Gebruiken Tot, Vervaldatum.
Harde kazen zoals Cheddar, Parmesan en Gouda zijn waarschijnlijk veiliger om te eten na hun houdbaarheidsdatum als ze goed worden bewaard en geen tekenen van bederf vertonen . Zachte en verse kazen hebben een kortere houdbaarheid en zijn bederfelijker.
Kun je yoghurt eten die over de datum is? Hier is het simpele, simpele antwoord: Volgens de Foodkeeper-app van de USDA's Food Safety and Inspection Service moet yoghurt binnen 1 tot 2 weken na de aankoopdatum worden geconsumeerd. (Dit tijdsbestek gaat er overigens vanuit dat je je yoghurt in de koelkast hebt bewaard.)