Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel. Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten. Dit houdt in dat 128 g hooi 12.8g en 25.6g suiker zou bevatten. Zelfs hooi met lage voedingswaarde bevat twee maal zo veel suiker dan hetzelfde gewicht in wortels.
En Keating wijst erop dat de verschillen in totale koolhydraten en suikers tussen de meeste groenten erg klein zijn. Een kopje gesneden gekookte wortelen bevat 5 gram suikers en 12 gram totale koolhydraten, vergeleken met bijvoorbeeld 2 gram suikers en 11 gram totale koolhydraten in een kopje gekookte gehakte broccoli.
Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in groentesmoothies soms veel suiker. Sommige groentesoorten bevatten van zichzelf best wat suiker, zoals tomaat, rode biet, wortel en rabarber (zie het overzicht onderaan).
1. Citroenen en limoenen . Citroenen en hun groene tegenhangers zijn vrij zure vruchten, rijk aan vitamine C. Er zit slechts ongeveer 1,13 gram (g) suiker in een limoen en 2,1 g in een citroen.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Paddenstoelen, spinazie, boerenkool, sojascheuten, selderij, broccoli, komkommer, bloemkool, radijsjes en asperges behoren tot de groenten met het laagste suikergehalte dat verkrijgbaar is. Zeevruchten, varkensvlees, rundvlees en kip zijn allemaal suikervrij. Ze zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en omega-3-vetzuren.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Frambozen
De eerste plaats is voor de zoetzure framboos! De framboos kent veel gezondheidsvoordelen, frambozen kunnen celbeschadiging tegengaan, het immuunsystemen versterken en dragen bij aan een stabiele bloeddruk. Frambozen bevatten slechts 4,5 gram suiker per 100 gram en 52 calorieën.
Op basis van de hele vrucht zou een kiwi, vanwege het hoge watergehalte, gelijk staan aan ongeveer 5 gram (1 theelepel) glucose in zijn effect op de bloedsuikerspiegel. Kiwi's hebben dus een lage glycemische index en zijn geschikt voor mensen met diabetes .
De slechtste vruchten voor mensen met diabetes zijn mango, jackfruit, banaan, chikku en druiven . Deze vruchten bevatten veel suiker en weinig vezels. Deze worden beschouwd als de 5 slechtste vruchten voor mensen met diabetes. Deze vruchten bevatten veel suiker.
Voedingswaarde van bloemkool
0,25 gram vet. 5 gram koolhydraten. 2 gram voedingsvezels. 2 gram suiker .
Alle groene planten produceren suikers door fotosynthese, een natuurlijk proces dat zonlicht omzet in energie. Deze omvatten glucose en fructose, die door de plant worden omgezet in sucrose. Sucrose, glucose en fructose komen van nature voor in alle planten en vormen de basis voor alle voedselenergie.
Wortels leveren meer antioxidanten wanneer ze gekookt of gestoomd worden dan wanneer ze rauw gegeten worden , volgens een rapport uit januari 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Onderzoekers ontdekten zelfs dat het koken van wortels tot ze zacht zijn de concentratie carotenoïden met 14 procent verhoogde.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”