Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Hele stukken rauw rundvlees blijven langer goed dan de gemalen variant. Dit is omdat die laatste is bewerkt en daardoor de houdbaarheid korter is. Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken en de kerntemperatuur meten voor de juiste garing. Voor een rare biefstuk hou je een temperatuur van 45-50 graden aan. Voor een medium biefstuk hou je een temperatuur van 60 graden aan en voor een well-done biefstuk moet de kerntemperatuur 70 graden zijn.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Het is nog steeds belangrijk om een visuele en geurcontrole uit te voeren om er zeker van te zijn dat uw vlees A-OK is voor consumptie. Steaks die een dag of twee over hun houdbaarheidsdatum zijn, kunnen nog prima gegeten worden , terwijl goede steaks die niet goed bewaard zijn, kunnen bederven voordat hun houdbaarheidsdatum verstrijkt.
Rot vlees is verkleurd en kan een groene of bruine tint hebben . U kunt ook controleren op slijm op het oppervlak van de biefstuk. Als de textuur slijmerig is, is het waarschijnlijk bedorven. Een ander teken dat de biefstuk bedorven kan zijn, is de vieze geur.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Is bruine biefstuk slecht? Bruine biefstuk is niet altijd een teken dat het slecht is . Steaks die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, kunnen bruin worden door het natuurlijke oxidatieproces. Als de biefstuk echter ook over de houdbaarheidsdatum is, slecht ruikt en slijmerig aanvoelt, is het niet veilig om te eten.
dat komt omdat het myoglobine-eiwit, dat mij mijn kleur geeft, van kleur verandert als het wordt blootgesteld aan zuurstof . En uiteindelijk, als het te lang wordt blootgesteld, wordt het gewoon bruin en verandert het nooit meer van kleur. Maar deze biefstuk is net zo veilig om te eten.
Controleer de kleur
De binnenkant van rauw gehakt kan grijsbruin zijn door een gebrek aan zuurstof. Dit duidt niet op bederf. U moet gehakt echter weggooien als het aan de buitenkant bruin of grijs is geworden, omdat dit aangeeft dat het begint te rotten .
Bewaaradvies: Biefstuk kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de biefstuk langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.
Bereid de biefstuk voor
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.