Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt. Vlees, kip, groente, fruit, salade en toetjes zijn uitstekende voedingsbronnen voor bacteriën.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Waarom desinfecteren? Door te desinfecteren worden 99.9% van de micro-organismen gedood. Een must! Zeker in situaties, ruimtes en op oppervlakken waar hygiëne juist erg belangrijk is.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Volgens de WHO moet de hoogste prioriteit worden gegeven aan de eerste groep bacteriën. Deze kritieke categorie omvat Acinetobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa , die beide wondinfecties kunnen veroorzaken, en de groep Enterobacteriaceae. Enterobacteria omvatten Klebsiella, E. coli, Serratia en Proteus.
De dodelijkste bacteriële ziekte die mensen kunnen oplopen is Mycobacterium tuberculosis , de meest voorkomende infectieziekte ter wereld met meer dan 1.700.000 doden per jaar.
Zo bevinden zich op de huid één tot tien miljard bacteriën, gemiddeld tegen de 50.000 per vierkante centimeter. Het drukst bevolkt zijn de plekken waar het warm, vochtig en donker is: in de oksels, de bilnaad en tussen de tenen.
De bacteriën overleefden op ijzer en de buisjes en draden die ze nu hebben gevonden zijn gemaakt van hematiet. Hematiet is een ijzeroxide, een soort roest. De oudste microfossielen op aarde: buisjes van hematiet. Deze resten zijn ten minste 3,8 miljard jaar oud.
Naast dat de navel donker en vochtig is, bevinden zich er ook meerdere huidplooien. Deze vormen de ideale omgeving voor de ophoping van dode huidcellen, zweet en andere micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, aldus Dr. Purdy.
Het toilet is de meest vervuilde zone van het huis, door de aanwezigheid van een grotere hoeveelheid bacteriën. Schuursponsjes en keukendoeken.
Van alle lichaamsdelen waar normaal gesproken een microbenpopulatie aanwezig is, herbergt de menselijke darm, met name de dikke darm , het grootste aantal en de grootste diversiteit aan organismen, met name bacteriën.
De meeste methicilline-resistente Staphylococcus aureus, of MRSA , infecties die buiten een ziekenhuis worden opgelopen, zijn huidinfecties. In medische centra veroorzaakt MRSA levensbedreigende infecties in de bloedbaan en op de operatieplek, evenals longontsteking. MRSA is een van de meest voorkomende antibioticaresistente bacteriën.
Veelvoorkomende manieren waarop u bacteriële infecties kunt krijgen, zijn onder meer: Het eten of drinken van besmet voedsel of water . Het eten of drinken van ongepasteuriseerde zuivelproducten. Het gebruik van antibiotica, die de goede bacteriën kunnen doden die normaal gesproken slechte bacteriën bestrijden.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Ziekenhuisbacterie Acinetobacter baumannii voert de lijst aan. Andere, minder levensbedreigende bacteriën waarvan de resistentie toeneemt, zoals salmonella, staan er ook bij. Tuberculose wint wel aan resistentie, maar staat niet op de lijst omdat daar al speciale onderzoeksprogramma's voor bestaan.
Wat zijn de meest voorkomende soorten antibiotica? Penicilline-achtige medicijnen, zoals penicilline en amoxicilline , zijn enkele van de meest voorgeschreven antibiotica. Andere veel voorkomende klassen antibiotica zijn cefalosporinen (zoals cefalexine), macroliden (zoals azithromycine) en lincosamiden (zoals clindamycine).
Van de geschatte 13,7 miljoen infectiegerelateerde sterfgevallen die in 2019 plaatsvonden, waren er 7,7 miljoen geassocieerd met de 33 bestudeerde bacteriële pathogenen. Sterfgevallen geassocieerd met deze bacteriën waren goed voor 13,6% van alle wereldwijde sterfgevallen en meer dan de helft van alle sepsisgerelateerde sterfgevallen in 2019.
Om te kunnen leven hebben bacterien zuurstof nodig, een lekker temperatuurtje tussen de 20 en 50 graden, voedsel in de vorm van dode organismen en voldoende water. Als alle voorwaarde gunstig zijn kunnen bacterien zich snel delen en uitgroeien tot zichtbare stipjes (kolonies).
Je darmen zijn de thuisbasis van de meeste microben in je lichaam, maar je huid, mond, longen en genitaliën herbergen ook diverse populaties. En naarmate het onderzoek naar lichaamsbiomen vordert, zou het antwoorden moeten opleveren over hoe deze micro-organismen gezondheid of zelfs ziekte bevorderen.
De mens kan niet zonder bacteriën. Ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen, en zijn belangrijk voor onder andere de werking van de darmen. Micro-organismen zijn de grote opruimers van de natuur: ze zorgen ervoor dat resten van planten en dieren worden verteerd.
Het is bekend dat bacteriën kunnen worden gedood door specifieke eiwitten van het menselijk immuunsysteem, zogeheten complementeiwitten. Deze eiwitten kunnen poriën in de celwand van bepaalde bacteriën kunnen maken.
De keuken
De National Sanitation Foundation (NSF) ontdekte dat plekken waar voedsel wordt bewaard of bereid meer bacteriën en fecale besmetting bevatten dan andere plekken in huis. Meer dan 75 procent van de afwassponsjes en -doeken bevatte Salmonella, E. coli en fecale materie, vergeleken met 9 procent op de hendels van de badkamerkranen.
Je kleding kan salmonella, hepatitis en andere virussen herbergen . "Als je in de forensenbus, trein, metro, op de crèche, op school of op je werk zit, kun je allerlei bacteriën en mogelijk virussen en schimmels oppikken en ze vervolgens mee naar huis nemen", zegt Jason Tetro, microbiologieonderzoeker.