Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
De beste temperatuur om chocolade en bonbons te bewaren is tussen de 13 en 18 graden Celsius. Het is goed om hier rekening mee te houden.
Uw doel bij het bewaren van chocolade is om het onder het verwekingspunt te houden om de temperatuur te behouden. Als uw huis is uitgerust met airconditioning of centrale airconditioning, zorg er dan voor dat uw thermostaat niet hoger is dan 75°F en bewaar het op een koele, donkere plek in uw huis.
" Wanneer chocolade wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, kan er bloemvorming optreden. Dit komt door het vet in de cacaoboter, dat naar de oppervlakte komt als de chocolade te warm wordt.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Oververhitte chocolade
Oververhitte chocolade verliest de zijdeachtige glans van gesmolten chocolade en wordt dik en modderig omdat het erg gevoelig is voor hoge temperaturen . Verschillende chocolades hebben verschillende maximumtemperaturen nodig om goed te smelten.
Textuur: Slechte chocolade kan droog of brokkelig aanvoelen en de gladheid kan worden aangetast. Geur: Als de chocolade vreemd, ranzig of muf ruikt, kan dit duiden op bederf. Smaak: Als de chocolade muf, zuur of gewoon niet zo smaakvol smaakt als zou moeten, kan deze bedorven zijn.
Maar weet u hoe u chocolade moet bewaren om de kwaliteit te behouden en te voorkomen dat het smelt als het buiten warm wordt? De sleutel tot het bewaren van chocolade is om het op een droge, donkere plek te bewaren, weg van overmatige hitte, zonlicht en lucht , die allemaal de kwaliteit van chocolade kunnen beïnvloeden.
Chocolade - Smelten en Tempereren
Omdat cacaoboter smelt tussen 93-101°F/34-38°C , scheidt het zich van de cacaodeeltjes en vetten, net zoals gesmolten boter zich scheidt in vetten en melkproteïnen. Als de chocolade te heet wordt, wordt het korrelig.
Pure chocolade behoudt zijn volle smaak doorgaans zo'n 1,5 tot 2 jaar bij kamertemperatuur, en melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar .
Aroma. Net als alle verbrande voedingsmiddelen, zal oververhitte chocolade rokerig, verbrand en bitter ruiken .
De ideale temperatuur om chocolade te doen smelten ligt tussen de 45 en 49 °C. Zodra de chocolade gesmolten is, moet je hem tempereren. Dat betekent dat je de temperatuur laat zakken voordat je ermee aan de slag gaat. De temperatuur die je in deze stap moet bereiken, hangt af van het soort chocolade dat je gebruikt.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Idealiter zou de meeste chocolade bewaard moeten worden tussen 60°F en 70°F (15°C tot 21°C). Een voorraadkast, kast of geheime chocoladelade uit de buurt van warmtebronnen is uw beste optie . U zult ook willen voorkomen dat u chocolade in de buurt van ramen of gebieden met wisselende temperaturen achterlaat.
Chocolade houdt niet van extreme temperaturen (te warm of te koud)! Terwijl warme temperaturen je chocolade veranderen in een slordige vloeistof , kunnen koude temperaturen net zo schadelijk zijn en je ambachtelijke chocolade beroven van alle prachtige aroma's en smaken waar chocolademakers zo hard aan hebben gewerkt om ze naar boven te brengen.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Als pure chocolade ongeopend en goed bewaard is, is het 2 jaar houdbaar (vanaf de dag dat het gemaakt is). Als het geopend is, maar nog steeds goed bewaard is, is de vuistregel één jaar. Wat betreft melk- en witte chocoladerepen, is de beschikbare tijd gehalveerd. Eén jaar als het ongeopend is en goed bewaard is, en 6-8 maanden als het geopend is en goed bewaard is.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Neem deze items mee zodat u weet dat ze in goede staat zijn als u ze weer nodig hebt. Eten of snoep: Eten bederft snel bij hoge temperaturen, en chocolade en snoep smelten sneller dan uw eten kan bederven .
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Bewaar uw vers gemouleerde chocoladefiguren in een koelkast met een goede luchtventilatie op 14-16 °C gedurende 30 minuten (of zelfs langer voor grote holfiguren) om ze volledig te laten kristalliseren.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.