Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen. Dit zijn vier goede manieren waarop je korte metten maakt met de zure smaak. Eet smakelijk!
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
De dampen die vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakazijn kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert door ramen en deuren te openen tijdens het schoonmaken.
Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen. Om deze problemen te voorkomen, moet je azijn altijd verdunnen en met mate consumeren. Azijn kan bloedsuiker schommelingen veroorzaken.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt. Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn. (13) Meer dan 3 EL per dag zou je op lange termijn niet moeten nemen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Zet een pot water met azijn in de oven en laat zo'n 15 minuten koken. Het water met de azijn erin zal verdampen en ervoor zorgen dat je alle vuilresten gewoon met een doek kunt wegvegen. Last van kalk in je waterkoker? Giet dan een flinke geut azijn in het toestel en laat samen met een beetje water koken.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Azijn gebruiken om de mond te spoelen klinkt niet als een fijne oplossing. Toch is het een goede manier om er bijvoorbeeld tandsteen mee te verwijderen op plekken die u moeilijk kunt bereiken. Azijn werkt als een soort vloeibare flos en uw gebit voelt na gebruik erg schoon aan.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Huidverzorging: Azijn heeft een aantal potentiële voordelen voor de huid. Het kan worden gebruikt als toner om de pH van de huid in balans te brengen, zonnebrand te verzachten en kleine huidirritaties te verlichten.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Witte azijn, ook wel bekend als natuurazijn, tafelazijn of keukenazijn, is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door de fermentatie van alcohol. Meestal wordt het geproduceerd uit graanalcohol. Het heeft doorgaans een milde geur en een zure smaak.
Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt. Je ziet dus dat het wondermiddel schoonmaakazijn ook wonderbaarlijk negatieve eigenschappen heeft. Op deze site lees je meer over vergiftiging door inademen.
Het bloed heeft een stabiele zuurtegraad, daar zal de appelazijn niets aan veranderen. En de zouten die het azijnzuur kan vormen met mineralen zoals kalium of natrium, zijn goed oplosbaar, dus die vormen ook geen probleem voor de nieren.
Het gebruik van niet-toegelaten azijn kan gevaarlijk zijn voor de toepasser. Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.