Als je de juiste soort brood uitkiest, kun je een flink aantal gram eiwitten binnenkrijgen tijdens je ontbijt of lunch. Het voornaamste brood met veel eiwitten is volkoren tarwebrood. Hier zit gemiddeld 10,9 gram eiwit in en kan dan ook prima gegeten worden wanneer je op je eiwitgehalte let.
FAQ. Welk brood bevat veel eiwitten? Eiwitrijk brood, zoals volkorenbrood, speltbrood of koolhydraatarm brood, bevat vaak meer eiwitten in vergelijking met wit brood. Deze broden zijn gemaakt van hele granen die natuurlijk een hoger eiwitgehalte hebben.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Wat is het beste brood voor eiwitten? Zuurdesembrood, kiembrood en elk brood gemaakt van 100% volkoren of volkoren granen (inclusief meergranenbrood) bevatten de meeste eiwitten.
Hoewel volkorenbrood meer eiwitten bevat dan roggebrood ( gemiddeld 6 gram per portie, vergeleken met 5,4 gram voor rogge ), is roggebrood onverslaanbaar als het gaat om de hoeveelheid vezels per portie: 3,7 gram vezels, vergeleken met 2,4 gram voor volkorenbrood.
Een middelgrote snee wit- en bruinbrood bevat 2,8 g proteïne . Een middelgrote snee volkorenbrood levert 3,3 g en een middelgrote snee zaadbrood levert 3,4 g.
Zeker! Proteïnen, ook wel eiwitten, zijn de bouwstoffen van het lichaam. Ze zorgen voor sterke botten en de opbouw van spiermassa. Carezzo proteïne brood bevat nog meer proteïne dan gewoon brood, omdat er extra proteïnen aan zijn toegevoegd.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Tussendoortjes met veel eiwit (5 gram of meer): Een blokje kaas (48+) of een plakje vleeswaren of worst 'uit het vuistje'. Boterham, cracker, beschuit of toastje met een vlees- of vissalade, kaas of vleeswaren.
Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien. Fruit bevat wel een hoge concentratie koolhydraten. Toch vormt fruit een uitstekende aanvulling op eiwitrijke voeding.
Om elke maaltijd zo'n 20 gram eiwit te eten is lastig als je het uit één product moet halen. Maar een samengestelde maaltijd met groenten, granen en een klein stukje vis, vlees of peulvruchten levert je al snel voldoende eiwit op.
Een sneetje brood bevat 3 tot 5 gram eiwitten. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwitten, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram.
Een snee brood bevat zo'n 13 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten en 1 gram vet. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
Ze zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten, en ze zijn calorierijk. Twee eetlepels, of 32 gram, pindakaas geeft je 7,2 gram eiwitten. Pindakaas bevat ook: vezels.
Kies je dus voor vleesbeleg, dan zijn kipfilet en kalkoenfilet je beste opties. Maar ook magere opties van rood vlees, zoals rosbief en ham, kunnen een aardige portie gezonde eiwitten leveren. Maak minder gebruik van vette en verwerkte vleesopties zoals smeerworst, salami en spek.
Elke dag een handje noten
Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.
Als je de juiste soort brood uitkiest, kun je een flink aantal gram eiwitten binnenkrijgen tijdens je ontbijt of lunch. Het voornaamste brood met veel eiwitten is volkoren tarwebrood. Hier zit gemiddeld 10,9 gram eiwit in en kan dan ook prima gegeten worden wanneer je op je eiwitgehalte let.
Deze voedingsstoffen zorgen voor een langdurige beschikbaarheid van energie en zijn goed voor de werking van spieren. Vooral volkorenbrood is aan te bevelen, omdat dit brood de meeste voedingsstoffen bevat. Met brood kun je bovendien volop variëren en het is gemakkelijk mee te nemen, ook in je sporttas.
Brood bevat wel eiwitten, maar de hoeveelheid varieert per broodsoort. Volkorenbrood bevat doorgaans meer eiwitten dan witbrood , wat een geraffineerd graan is. Ezekiel- en meergranenbrood bevatten beide ongeveer 5 gram (g) eiwitten per sneetje.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
Gemiddeld levert 1 sneetje (32 gram) roggebrood de volgende voedingsstoffen ( 1 ): Calorieën: 83. Eiwitten: 2,7 gram . Koolhydraten: 15,5 gram.
Sommige broden zijn voedzamer dan andere. Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Eiwit zit vooral veel in melk(producten), vis, vlees, eieren en vleesvervangers, zoals peulvruchten, noten, tofu.
Roggebrood is dus iets wat je het beste met mate kunt eten. Als je niet de hele dag roggebrood eet, heb je je in dit geval ook niet zo zeer zorgen te maken over de hoeveelheid koolhydraten die er in zitten.