TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die u maar kort kunt bewaren. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. De TGT-datum is de laatste dag waarop u het product nog veilig kunt gebruiken.
TGT-datum. TGT staat voor 'Te Gebruiken Tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Vervaldatum/expiration date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Mag dat wel, producten die over de datum zijn verkopen? Alleen producten met een THT (tenminste houdbaar tot) datum mogen verkocht worden. Producten met een TGT (tenminste gebruiken tot) datum mogen niet meer verkocht worden. Dat is vaak bederfelijk eten, zoals vlees en zuivel.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
THT is de afkorting voor Ten minste Houdbaar Tot, in het Engels 'best before' (BB). Het betekent dat na de vermelde datum de kwaliteit van je voedingsproduct (denk aan smaak, geur, kleur, gehalte van vitamines) afneemt en dus niet meer op 'n best is.
Bederfelijke waren zijn tijd- en temperatuurgevoelige producten die een zorgvuldige behandeling en verzending vereisen om hun versheid te behouden. Ze omvatten fruit en groenten, vers en bevroren vlees en vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bloemen en planten en zelfs cosmetica.
Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen. Meel kan, als u het na de houdbaarheidsdatum bewaart, wat ranzig worden doordat de vetten van het meel te lang in aanraking zijn geweest met zuurstof.
Vanaf 1 juli geldt in Nederland nieuwe regelgeving voor de houdbaarheidsinformatie op etiketten van levensmiddelenverpakkingen. Er gelden straks andere criteria voor het vermelden van een minimale houdbaarheidsdatum (THT) of de uiterste consumptiedatum (TGT).
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Houd je altijd aan de vermelde bewaarinstructies en gooi producten met een verlopen TGT datum altijd weg. Alle overige producten hebben een THT datum die aangeeft hoelang de producten in ieder geval nog goed zijn. Kijk, ruik en prof na deze datum om te bepalen of de producten nog geschikt zijn voor consumptie.
TGT staat voor 'te gebruiken tot' en wordt gebruikt op bederfelijke waren die niet lang houdbaar zijn. Vlees, vis, vers gesneden groente en kant-en-klare maaltijden hebben een TGT-datum. De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum. Na deze datum wordt het risico op bederf en de groei van ziekmakende bacteriën te groot.
Wat betekent de houdbaarheidsdatum 2-2024? Dat het product vóór eind februari 2024 geconsumeerd of gebruikt moet worden . Bij de meeste levensmiddelen is dat type codering een houdbaarheidsdatum in plaats van een houdbaarheidsdatum.
Dit betekent dat het medicijn veilig is om te gebruiken nadat de 05/24-datum is verstreken . Als u het medicijn na 10/24 nog steeds niet hebt gebruikt, moet u het op deze manier veilig weggooien, volgens de instructies in de bijsluiter.
Je leest op de verpakking: Een 'houdbaar tot-datum' in cijfers, zoals bijvoorbeeld 23-04-2023. De vermelding 'Niet te gebruiken na', gevolgd door een datum. Een vermelding van de 'uiterste gebruiksdatum.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.