“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
Ze hebben niet voor niets de uitdrukking "één rotte appel bederft de hele bos" bedacht! #2 Wacht dan met wassen: Was herfstappels niet voordat je ze opbergt. Water trekt in de schil van de appel en versnelt het bederfproces. Wacht in plaats daarvan met het wassen van appels totdat je ze wilt eten .
De schil is het meest voedingsrijke deel van een appel , dus gooi de schil niet weg! Volgens Healthline bevat een rauwe appel met schil tot 332% meer vitamine K, 142% meer vitamine A, 115% meer vitamine C, 20% meer calcium en tot 19% meer kalium dan een geschilde appel.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Voor degenen die zich zorgen maken over pesticideresiduen, kan schillen de blootstelling verminderen , hoewel het grondig wassen van de appel onder stromend water of het kiezen voor biologische appels deze zorgen ook kan verminderen. Personen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen kunnen merken dat appelschillen de symptomen verergeren.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
Ons antwoord is klaar en duidelijk: appels bewaar je maar beter in de koelkast. Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten.