Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
De winter van 1834-1835 wordt aanzien als het officiële jaar van de uitvinding van het witloof. De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Van wortel tot witloofrolletje. Witloof is een oer-Belgische groente, ontstaan in Brussel. België en buurlanden Nederland en Frankrijk zijn dan ook de grootste witloofeters.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Er worden zelfs verschillende namen aan dezelfde soort gegeven, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit , in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei.
Witloof en witlof zijn allebei correct.
In België komt het witloof het vaakst voor. In Nederland wordt witlof het meest gebruikt; witlof kan daar zowel een de-woord als een het-woord zijn. René houdt van gegratineerd witloof. Het Brusselse grondwitloof dat Marcel teelt, is erg gewild bij restauranthouders.
De releasedatum van Chicory — 10 juni 2021 — werd aangekondigd in mei 2021.
In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd. Het bijbehorende lidwoord is in Brabant en Vlaanderen meestal het, soms ook de, in Nederland meestal de, soms ook het.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Wat is witlof? Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.
Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de varianten roodlof en radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Je kunt witlof het beste in de koelkast bewaren.
Jaarrond verkrijgbaar
Witlof is jaarrond uit Nederland verkrijgbaar.
Witloof is wit, omdat het onder de grond of in het donker groeit. Als het loof toch licht ziet, kleurt het geelgroen. Daarom wordt witloof vaak verpakt in kartonnen dozen met blauw papier tussen de stronkjes.
Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witloof is het hele jaar door verkrijgbaar, maar enkel tussen september en mei zijn de kroppen van topkwaliteit. Zeker als we het hebben over traditioneel Brussels en Brabants grondwitloof.
Waarom is witlof zo gezond? Witlof is een bron van vitamines en mineralen. Het bevat onder andere calcium, foliumzuur, ijzer, kalium, mangaan, magnesium en zink. Ook bevat witlof de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Selderij bevatte van alle groentesoorten de meeste sporen van pesticiden, namelijk 84,6 procent. Daarna volgden verse kruiden met 74,5 procent en witlof met 72,7 procent .
Franse andijvie (of witloof, hoe je ze ook wilt noemen) zijn die kleine, bloedeloze, torpedovormige kropjes van strak gevouwen bladeren . Gewone andijvie heeft nog een chique neefje in dezelfde soort als Franse andijvie: radicchio.
Witlof is een gewas dat van koel weer houdt, het lekkerst in de herfst en winter, en heeft een licht bittere smaak. Belgische witlof heeft een kleine, ovale, dicht opeengepakte krop . Krulandijvie wordt ook wel frisée genoemd. Zowel Belgische als krulandijvie doen het goed rauw in salades, maar kunnen het ook kort koken.