Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit. Bij hogere temperaturen blijft een zeep met palmolie vaster van vorm.
Gezonder alternatief.
Vergeleken met palmolie bestaat kokosolie bijna volledig uit verzadigd vet. Dit is goed voor ongeveer 90% van het totale vetgehalte van kokosolie. Palmolie heeft een meer gebalanceerd vetprofiel, met hogere hoeveelheden enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten vergeleken met kokosolie .
Antwoord: Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoot die groeit aan de kokospalm. Palmolie komt uit de veel kleinere palmvrucht van de oliepalm. Het gaat dus om verschillende oliesoorten. De grote vraag naar palmolie veroorzaakt milieuproblemen zoals ontbossing en vervuiling.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Palmolie wordt al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde om alles te behandelen, van rugpijn tot malaria. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat palmolie bepaalde gezondheidsvoordelen kan hebben . Het is rijk aan bepaalde antioxidanten en vroege studies hebben aangetoond dat het voordelen kan hebben voor de gezondheid van de hersenen en zelfs het hart.
Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigd vet en verhoogt daarom het cholesterolgehalte op dezelfde manier als dierlijke vetten (boter, reuzel). Het bevat echter een uniek type middellangeketenverzadigd vet, laurinezuur genaamd, waarvan onderzoek aantoont dat het HDL- of "goede" cholesterolgehaltes verhoogt, wat het algehele risico op hartziekten kan verlagen .
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Mythe: Kokosolie is een gezond alternatief voor koken.
De realiteit: Kokosolie heeft aangetoond dat het cholesterolgehalte - de goede en de slechte - meer verhoogt dan andere plantaardige oliën zoals olijfolie of koolzaadolie. En in werkelijkheid vormen middellangeketentriglyceriden slechts een klein deel van de vetzuren in kokosolie.
Kokosolie bestaat voor ongeveer 86 procent uit verzadigd vet, ongeveer een derde meer verzadigd vet dan boter (52 procent) . We weten dat diëten met veel verzadigd vet geassocieerd worden met een verhoogd slecht (LDL) cholesterol in het bloed, en een hoog cholesterol is een risicofactor voor coronaire hartziekte (CHD) en beroerte.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Maar het voordeel van kokosvet, dat het de 'goede' HDL-cholesterol doet stijgen, weegt echter niet op tegen het nadeel dat het ook de 'slechte' LDL-cholesterol doet stijgen. Het brengt dus geen gezondheidsvoordeel met zich mee. Het effect is vergelijkbaar met dat van boter en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Palmolie kan in allerlei producten verwerkt worden, van cosmetica tot voedsel tot biodiesel. Voorbeelden zijn lippenstift, wasmiddel, shampoo, schoonmaakmiddelen, margarine, gebak, chocolade en pizzadeeg. Palmpitmeel (wat ook van de oliepalmplant komt) kan verwerkt worden in veevoer.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Uit een onderzoek uit 2023 bleek ook dat het consumeren van olijfolie met veel polyfenolen de HDL-niveaus aanzienlijk verhoogde. Probeer extra vergine olijfolie te gebruiken in plaats van andere oliën en vetten bij het koken op lage tot matige temperaturen, aangezien extra vergine olijfolie afbreekt bij hoge temperaturen.
Becel gebruikt kokosolie als 'hard vet', wat dit product palmolievrij maakt. becel light levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Verzadigd vet in kokosvet
Kokosvet bestaat voor ongeveer 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet zit onder andere ook in roomboter, koek, snoep en gebak. Dit soort vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol in je bloed, waardoor je risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot.
Kokosolie heeft wel fijne smaak- en structuureigenschappen waardoor het vooral in de veganistische keuken populair is, maar vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en lage hoeveelheden vitamines is het minder gezond dan boter en dan de meeste plantaardige oliën.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.