Kip is mager vlees. Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Te veel dierlijke eiwitten consumeren, zoals kip, kan het lastig maken om een gezond gewicht te behouden . Volgens verschillende rapporten hebben mensen die dagelijks kippenvlees eten, vergeleken met vegetariërs, vaak een hogere BMI.
De waarheid is dat kip van nature een lager cholesterolgehalte heeft dan elk ander stuk vlees , en minder vet dan de meeste stukken vlees. Het deel van de kip dat wordt gebruikt voor het koken en de bereidingswijze bepalen de cholesterolverhogende effecten. De borst van een kip heeft het minste cholesterol, gevolgd door de dijen, vleugels en poten.
Kip is een eiwitrijk voedsel dat kan helpen bij gewichtsbeheersing en het risico op hartziekten kan verminderen . Kip bevat het aminozuur tryptofaan, dat in verband is gebracht met hogere niveaus serotonine (het "feel good"-hormoon) in onze hersenen.
Vergeleken met rundvlees is kip een betere bron van eiwitten . Als gevolg van het hoge vetgehalte is rundvlees een vlees met een hoger vet- en caloriegehalte. Kip bevat meer vitamine A, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, B3 en B5. Rundvlees bevat echter aanzienlijk meer foliumzuur en vitamine B12.
Kip bevat veel eiwitten.
Dat zorgt ervoor dat je door een stukje kip toe te voegen aan je salade, bijvoorbeeld, of aan een maaltijdsoep, langer verzadigd blijft. Daarnaast bevat ze ook veel vitaminen (vooral A en B) en mineralen (ijzer, selenium…).
Kan ik 200g kipfilet per dag eten? Niet alleen is 200g kip per dag veilig , het levert ook voldoende proteïne om spieren op te bouwen (naast een trainingsschema natuurlijk — helaas is proteïne alleen niet genoeg), hoewel je dit ook uit verschillende bronnen kunt halen.
De voedingsvoordelen van kip voor mensen met een vette leverziekte. Kip is een goede bron van eiwitten en wordt vaak opgenomen in een gezond dieetplan voor een vette lever . Het is ook een rijke bron van verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine B6 en B12, die belangrijk zijn voor de leverfunctie en de algehele gezondheid.
Het is niet per se ongezond om elke dag 500 gram kip te eten, maar het is misschien niet het beste idee voor een uitgebalanceerd dieet . Het dagelijks eten van zoveel kip kan resulteren in een hoge inname van verzadigd vet en cholesterol, wat het risico op hartziekten kan verhogen.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Gezonde voeding: Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Mensen die veel kippenvlees of magnesiumrijke voeding eten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Mensen die veel roodvlees eten lopen meer risico.
Kip staat in de schijf van vijf
Kip behoort sowieso tot de magerder keuze als het om vlees gaat. Vergelijk het maar met een hamburger die gemiddeld 18 gram vet per 100 gram bevat of de 21 gram vet in 100 gram rul gebakken rundergehakt. Kip staat daarom ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Over het algemeen bevat rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, meer verzadigd vet dan kip zonder vel, vis en plantaardige eiwitten. Verzadigde vetten kunnen uw bloedcholesterol verhogen en uw risico op hartziekten vergroten. Als u gevogelte, varkensvlees, rundvlees of ander vlees eet, kies dan voor mager vlees, gevogelte zonder vel en onbewerkte vormen.
De kop van een kip kan veel gifstoffen bevatten en de longen zijn vaak een broedplaats voor parasieten en bacteriën . Een vergelijkbare situatie geldt voor de staart (stuit), die zich dicht bij het uitscheidingsstelsel van de kip bevindt.
Als u een hoog cholesterolgehalte hebt, moet u met uw arts praten over wat u eet, inclusief vlees. Er zijn goede, magere keuzes. U kunt bijvoorbeeld kip- of kalkoenborsten zonder vel overwegen ; varkenshaas; of ossenhaas, entrecote of ossenhaas. Vermijd sterk bewerkt vlees (spek, ham, lunchvlees, enz.).
Ja, dat is prima . Het hangt ervan af hoeveel eiwitten je moet innemen. Het is belangrijk om je macro's te berekenen, vooral als je naar de sportschool gaat. Als je voldoende eiwitten eet, wordt de eiwitsynthese in je spieren gestimuleerd. Daarom heb je ook voldoende vezels nodig om constipatie te voorkomen. Je kunt vezels vooral binnenkrijgen door ...