Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Zelfs als je van plan bent om een appel te schillen, is het nog steeds aan te raden om hem te wassen , volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De reden? Als er schadelijke bacteriën op de schil van de appel zitten, kan een dunschiller of mes de bacteriën overbrengen naar het vruchtvlees, legt Stover uit.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Voor een grondigere reiniging kunt u de appels wassen met koud water en een snufje zuiveringszout .
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Zelfs met een goede spoeling achteraf, zal er wat zeepresten worden geabsorbeerd door uw appels, en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of gecombineerd met azijn of baking soda . Volgens de USDA en FDA is er geen reden om te veel geld uit te geven aan het wassen van groenten en fruit.
Naast pesticiden kunnen appels ook bacteriën en schimmelsporen bevatten. Vooral als ze zijn opgeslagen, vervoerd en misschien door andere mensen in de supermarkt zijn aangeraakt en teruggelegd. Hoewel het zeldzaam is om ziekteverwekkers op appels te vinden, is het grondig wassen van de appel voordat u hem eet een zekere manier om aan de veilige kant te blijven .
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat bijvoorbeeld ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree .
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Uitzondering op de regel. Als je direct met een mes de groenten of fruit doorsnijdt, kun je het beter wel wassen. De buitenkant komt zo in aanraking met de binnenkant, en om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken, kun je het beter wel wassen. Daarom kun je ook een meloen beter eerst onder de kraan houden.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Appels worden geplukt in de boomgaard en in bakken geplaatst die per bushel (42 pond) worden gewogen. De bakken met appels worden naar het pakhuis getransporteerd, waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Voorspoelen, voorweken of de wascyclus twee keer laten draaien. Gebruik de langste cyclus (minimaal 12 minuten) met VEEL HEET water en een sterk wasmiddel. Koud water is niet goed genoeg om pesticiden te verwijderen . Wasverzachters, bleekmiddel en ammoniak helpen niet om pesticiden te verwijderen.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt consumenten om geen zeep of wasmiddel te gebruiken om groenten en fruit te wassen .
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.