Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Wrijf fruit en groenten onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen . Als u ze in water onderdompelt, is een schone kom een betere keuze dan de gootsteen, omdat het afvoergebied vaak micro-organismen herbergt. Producten met een harde schil of stevige schil kunnen worden geschrobd met een groenteborstel.
Fruit schoonmaken met azijn
Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Vermijd een te harde waterstraal onder de kraan want aardbeien kneuzen heel makkelijk. Verwijder de kroontjes pas na de wasbeurt, anders zuigen je aardbeien zich vol met water en verliezen ze hun aroma. Dep ze tenslotte goed droog met keukenpapier of laat ze uitlekken in een vergiet.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Een badje met natriumbicarbonaat bleek de meest effectieve manier. Baking soda of natriumbicarbonaat is een zoutverbinding die al eeuwen bestaat, en die onder andere gebruikt wordt om gebak luchtiger te maken. Het witte, zoute poeder blijkt nu dus ook perfect om groenten en fruit schoon te maken.
Als je echter geen baking soda meer hebt, is azijn een geweldig alternatief voor baking soda om appels schoon te maken. Om een baking soda-bad te maken, meng je 1 theelepel baking soda voor elke 2 kopjes water totdat je een grote kom vult. Om een azijnspray te maken, meng je 1/3 kopje azijn met 1 kopje water in een spuitfles .
Onderzoek laat zien dat het wassen van voeding met azijn effectief werkt om voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens de onderzoekers helpt een mengsel van (appel)azijn, tafelzout en warm water om je fruit en groente bacterievrij te krijgen.
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen . Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen. Verwijder de steeltjes pas nadat je de bessen gewassen hebt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Zorg ervoor dat je ze niet kneust of beschadigt tijdens het schoonmaken.
Wanneer u klaar bent om uw bessen te serveren, legt u ze in een vergiet en spoelt u ze snel af met koud, stromend water. Was aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen in koud of koud water . Hiermee verwijdert u pesticiden, vuil en schimmel.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.