Broccoli zaden zijn gemakkelijk te kiemen en te kweken, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor beginnende kwekers. Wanneer je ziet dat je kleine zaadje ontpopt tot een geweldig lekkere groente, kan je je geluk niet op. Je krijgt dan letterlijk de smaak te pakken!
Oogsten, dorsen
Die lijken op kleine erwtenpeultjes. Zodra ze rijp zijn springen ze gemakkelijk open en verspreiden zo hun zaad. Meestal rijpen de verschillende stengels niet allemaal even snel. Om geen zaad te verliezen kan je ze dus het best afzonderlijk oogsten, zodra de hauwen rijp zijn.
Broccolizaden moeten ontkiemen in koele, vochtige grond, wat lastig kan zijn bij direct zaaien tijdens de warme zomer- en herfstmaanden. Broccolizaden vereisen dezelfde goede zaadstartpraktijken als elk ander groentezaad.
De koolvlieg legt zijn eitjes in het onderste deel van de plant en in de wortels. Zodra de larven uitkomen, eten ze zich een weg door je kool. Hierdoor zal je plant wegkwijnen en kan ze, door de aangevreten wortels, gemakkelijk uit de grond worden getrokken.
Broccoli zaaien in volle grond
Broccoli heeft veel compost nodig, dus leg voor het zaaien een flinke laag in het zaaibed. Nadat de hoofdtop is geoogst, voegt u compost of organische meststof toe om de zijscheuten te laten groeien. De grond moet vochtig maar niet doorweekt zijn. Goede drainage is noodzakelijk.
Broccoliplanten zijn groenten voor het koele seizoen die koele lucht en bodemtemperaturen nodig hebben om te groeien . Planten zijn erg winterhard, maar verdragen hitte niet goed. Daarom wordt broccoli in de lente geplant voor een vroege zomeroogst. De kwaliteit van de plant zal afnemen als de temperaturen boven de 80ËšF komen.
De wilde kool (Brassica oleracea), die je vindt aan de Atlantische kusten in Normandië, Bretagne, Zuid-Engeland, lijkt in niets op wat later bloemkolen en broccoli zijn geworden. De plant bestaat uit een steel en blauwgroenige koolbladeren, maar heeft nog niet dat typische groene of witte bolvormige bloemgestel.
Broccoli wordt bestoven door insecten en is zelf-incompatibel , wat zorgt voor uitkruising tenzij handmatige bestuiving wordt gebruikt voordat de bloemen opengaan (knopbestuiving). Veel insecten zijn effectieve bestuivers. Jaarlijkse broccolirassen zijn zwakke tweejaarlijkse planten en de vernalisatiebehoeften worden over het algemeen vervuld door koele nachttemperaturen.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Doorschieten is de reactie van de broccoliplant op stress – het probeert snel zaden te produceren voordat het sterft . Niet alleen warm weer veroorzaakt doorschieten, maar ook omstandigheden zoals langere daglichturen en warmere bodemtemperaturen kunnen de reactie veroorzaken.
Broccoli Bloemtrossen
De bladeren, stengels en zelfs bloemen van de plant zijn nog steeds eetbaar . De bloemen zijn eigenlijk best lekker, maar ze zijn duidelijk niet die strakke broccoli die je gewend bent.
Als u een bloeiende broccoli in uw tuin ziet, vraagt ​​u zich misschien af ​​of deze nog eetbaar is. Dat is het wel, hoewel doorgeschoten groenten vaak bitterder van smaak worden . Probeer uw broccolikoppen idealiter af te snijden in het stadium van de dichte knop, wanneer de kop stevig is. Als u een plant ziet die begint door te schieten, oogst u de kop onmiddellijk.
De meeste planten in de tuin produceren een groot aantal zaden. Broccoli produceert er zelfs zoveel dat één plant jarenlang oogsten kan opleveren, zonder dat u geld hoeft uit te geven om meer te kopen.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Broccoli produceert bloemen zoals veel sierplanten die een hoofdstengel met vertakte bloemaren of stengels vormen . Zodra de kleine gele bloemen bloeien, wordt de groente taai en bitter, dus je wilt broccoli oogsten terwijl het nog in de bloemknopfase zit.
Dat betekent dat broccoli, spruitjes, kool, koolrabi, boerenkool, bloemkool en boerenkool elkaar allemaal kunnen kruisbestuiven (allemaal B. oleracea). Isolatieafstanden van ten minste 1/2 - 1 mijl zouden voldoende moeten zijn tussen variëteiten. Minimale populatiegroottes voor alle koolsoorten zouden ten minste 100 planten moeten zijn.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Broccoli is in feite een menselijke uitvinding . Het is niet precies bekend hoeveel jaar geleden broccoli is ontstaan, maar men gelooft dat vroege variëteiten van deze plant in de Mediterrane regio werden gekweekt tijdens het Romeinse Rijk in de 6e eeuw v.Chr.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
De grond waarop broccoli komt te staan moet vochtig zijn maar niet drijfnat. Een drijfnatte bodem zal rotting van de wortels tot gevolg hebben. Zorg er dus voor dat overtollig water goed kan wegstromen en dat de grond doorgankelijk is voor water.