Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Soja is een vaak genoemde zoutvervanger en erg goed. Maar let wel: één eetlepel soja bevat nog steeds 1,6 gram zout. Oké geen kruid, maar wél een goede zoutvervanger. Eén eetlepel citroensap vervangt de smaak van zout in veel gerechten en het is nog gezond ook.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Een methode om zout (natriumchloride) te vervangen, is door andere minerale zouten te gebruiken. Voorbeelden zijn kaliumchloride (KCl), ammoniumchloride, calciumchloride, magnesiumsulfaten of mixen daarvan.
Er zijn veel zoutvrije mengsels die uw smaakpapillen een tandje hoger tillen. U kunt ze kant-en-klaar vinden, of ze zelf bedenken. Probeer kruiden als rozemarijn, tijm, uienpoeder, knoflookpoeder, peterselie, koriander, salie en selderijzaad.
Himalaya roze zout :
Grof, korrelig, gedolven zout. Bevat sporen van jodium (minder dan keukenzout) en andere elementen.
Himalaya roze zout
Het is minder bewerkt dan keukenzout en komt meestal in grotere kristallen. De tint roze wordt bepaald door sporen van ijzeroxide, of roest, merken onderzoekers op.
Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken.
Herbamare Original is trouwens niet alleen gezonder dan standaard keukenzout, het is ook een fantastische smaakmaker voor al je gerechten. De zachte en milde smaak van zeezout geeft je salades extra pit en is ideaal om ook heel wat andere maaltijden bij te kruiden.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Alle chefs die we interviewden, zeggen dat koosjer zout hun favoriete variant is voor elk type hartig koken. Het bevat geen toevoegingen zoals jodium (wat sommige mensen een metaalachtige smaak vinden), maar het heeft juist een fijne, schone smaak, zegt Matijevich. Ondanks de naam is niet al het koosjer zout koosjer gecertificeerd.
In plaats van zout kun je bijvoorbeeld de volgende smaakmakers gebruiken: verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander. gedroogde specerijen zoals (cayenne)peper, (gerookt) paprikapoeder en komijn. gedroogde kruiden(mixen) die geen zout bevatten.
Zoals u in de tabel kunt zien, heeft Kona zeezout het laagste natriumgehalte. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die hun natriuminname willen verminderen en toch willen genieten van de voordelen en smaken van hoogwaardig zeezout.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Het Himalayazout is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken. We zien dat Himalaya zout meer Natrium bevat, wat bloeddruk verhogend kan werken.
Om dezelfde reden is het raadzaam voor mensen die lijden aan hypertensie om steenzout in hun dagelijkse maaltijden op te nemen . Steenzout koelt het lichaam van binnenuit en helpt bij het vasthouden van water. De vitamine K in sendha namak kan het metabolisme van het lichaam stimuleren.
Kaliumchloride ziet er hetzelfde uit als natriumchloride en smaakt ook erg vergelijkbaar. Kaliumverrijkt zout verlaagt de bloeddruk niet alleen omdat het de natriuminname vermindert, maar ook omdat het de kaliuminname verhoogt, opent in een nieuw venster.
"Het gebruik van kaliumverrijkte zoutvervangers zal de natriuminname verminderen en tegelijkertijd de kaliuminname verhogen, en heeft een 'dubbel effect' bij het verlagen van de bloeddruk zonder dat er veel veranderingen in de levensstijl nodig zijn", aldus Dr. Wu.
Zeewier wordt gezien als een van de meest duurzame voedingsmiddelen van de toekomst. Daarnaast bevat het ook veel mineralen, waardoor het als een effectieve vervanger van zout kan dienen .
Minst zoute bouillonblokjes
Damhert, Low salt groentebouillon: 7% zout. Your Organic Nature, Heldere groentebouillon zoutarm: 15% zout.
Wil je voor een wat gezondere zoutvariant gaan, dan kies je volgens Geleijnse het beste voor kaliumhoudend zout of zout met extra jodium. Bij kaliumhoudend zout is een deel van het natrium vervangen door kalium, waardoor je bloeddruk minder snel omhoogschiet. Ook extra jodium in zout heeft gezondheidsvoordelen.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.