Doordat de kipfilet is voorgegaard wordt het bak- en braadproces op de barbecue versneld. Hierdoor is de malsheid en sappigheid van het filetje gewaarborgd. Daarnaast weet je ook zeker dat je je gasten geen rauwe kip serveert.
Voorgegaard vlees is, de naam zegt het zelf, al gaar vlees. Omdat het vlees al doorbakken is, hoef je het minder lang op de barbecue te grillen en vermijd je rauw of aangebrand vlees. Daarom is voorgegaard vlees veiliger, malser én sneller klaar.
De Gebraden kipfilet is een gemaakt van kipfilet en wordt gebraden in de oven. De Gebraden kipfilet heeft een neutrale smaak en is heel mager. De Gebraden kipfilet is lekker op brood, door een pasta of tussen een tosti.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte, 10 à 15 minuten. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is. Laat de kipfilets na het braden even rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt.
Steek uw voedselthermometer gewoon in het dikste deel van de kip (voor een hele kip is dat de borst). U weet dat uw kip gaar is als de thermometer 180°F (82°C) aangeeft voor een hele kip, of 165°F (74°C) voor stukken kip .
Prik in het vlees
Deze methode is specifiek van toepassing op kip. Voor goed gekookte kip, als je erin snijdt en het sap loopt helder, dan is de kip volledig gekookt . Als het sap rood is of een roze kleur heeft, moet je kip mogelijk iets langer gekookt worden.
Wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Eigenlijk net als met rood vlees. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en wordt de kipfilet extra mals. Tip: bak de kipfilets eerst om en om in de pan voor het goudbruine korstje en bak ze vervolgens verder af in een voorverwarmde oven op 170 graden.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Gebraden kipfilet
Deze gebraden kipfilet van de AH is in ieder geval een uitstekende keuze. Het bevat namelijk 20g eiwitten en maar 2,3g vetten. Let goed op het etiket wanneer je kipfilet koopt, omdat sommige varianten hoger in vet zijn en lager in eiwitten.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de kipfilets toe (met de velkant naar beneden, als ze vel hebben) en bak ze 2-3 minuten of tot ze bruin zijn. Draai ze dan om, dek ze af en bak ze aan de andere kant nog 7-8 minuten of tot ze gaar zijn .
Met name kipfilets, maar ook kippendijen, zijn niet overal even dik. Hierdoor gaart het vlees niet geleidelijk, maar dit kun je verhelpen door het vlees in te snijden. Deze techniek wordt in het Engels butterflying genoemd, omdat je de filets als een vlinder open klapt.
Opwarmen doe je in 3-5 minuten met de magnetron, of verwarm de oven voor op 175°C, leg je kip erin en haal 'm er zo'n 15-20 minuten later weer uit. Enjoy!
Garen is het zo lang verhitten van een gerecht totdat het gaar is. Gaar betekent dat eiwitten van structuur veranderd zijn en bij plantaardige voedingsmiddelen uit zich dat in een verlies aan stijfheid van het materiaal.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Gelukkig kunnen strategieën zoals vochtig koken en langzaam gegroeide kippen kopen voorkomen dat u een taaie maaltijd krijgt. En zorg er altijd voor dat uw kip niet onvoldoende gaar is! Onvoldoende gaar rubberachtige kip is een gezondheidsrisico en een onaangename eetervaring .
De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging juist toe als je kip wast.
Kipfilet marineren
Maak je marinade bijvoorbeeld op basis van olijfolie, yoghurt en citroensap. Deze drie ingrediënten zorgen namelijk samen voor een heerlijk zachte, malse kipfilet. Voeg vervolgens andere smaakmakers toe, zoals geperste knoflook, geraspte gember, kruiden en specerijen naar smaak.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Een ander voordeel dat in verband wordt gebracht met het prikken van gaten in rauw vlees is dat het vlees malser wordt. De gaatjes zorgen ervoor dat de warmte dieper kan doordringen tijdens het koken, waardoor de kooktijd wordt verkort en het vlees mals wordt.
Het eiwit myoglobine is "een van de transportmiddelen die zuurstof door het lichaam transporteert" , zegt Goldwyn. Het mengt zich met water om "myowater" te vormen, wat de roze vloeistof is — het is geen bloed!
Bij kip steek je de kernthermometer altijd in de dij. Daar zit het dikste stuk vlees en zo ontwijk je stukken vet of bot. Heeft de kernthermometer een temperatuur van 70 - 72 °C bereikt? Dan is jouw sappige kippetje klaar!
De kip is gaar als het 165°F registreert in het dikste deel van het vlees met een instant read thermometer . Je kunt ook in de kip snijden om te zien of deze gaar is. Blijf koken en controleer de kip elke minuut of zo totdat de kip gaar is.