Een spiegelei bevat meer vet en calorieën dan een gekookt ei omwille van de bereiding. Hoeveel calorieën een spiegelei precies levert hangt af van de hoeveelheid en de soort vetstof die wordt gebruikt. Oliën bestaan voor 100 % uit vetten en boter en traditionele margarines voor 80 %.
Omdat je vetstof gebruikt, bevat een gebakken ei meer vet en calorieën dan een gekookt ei.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Eieren helpen je met afvallen doordat ze relatief weinig calorieën bevatten en hongergevoelens lange tijd buiten de deur houden. Dat komt doordat eieren rijk zijn aan eiwitten, en eiwitten je lang verzadigd houden. Eieren scoren dan ook hoog op de zogenaamde 'verzadigingsindex'.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Is ei goed voor je dieet? Eieren kunnen een gezonde keuze zijn binnen een dieet vanwege hun hoge voedingswaarde. Het Voedingscentrum raadt echter aan om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten vanwege het hoge cholesterolgehalte in de dooier. Te veel cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten .
Gepocheerde eieren zijn beter dan gekookte eieren voor de gezondste plek , omdat ze maar een paar minuten nodig hebben om te koken zonder toegevoegde olie of vet. Dat wil zeggen, zolang je ze niet in hollandaisesaus doopt als ze klaar zijn. Probeer gepocheerde eieren eens toe te voegen aan een volkoren avocadotoast of met een portie groenten!
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Een spiegelei bevat meer vet en calorieën dan een gekookt ei omwille van de bereiding. Hoeveel calorieën een spiegelei precies levert hangt af van de hoeveelheid en de soort vetstof die wordt gebruikt.
Eieren eten, met name bij het ontbijt, kan een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet voor gewichtsverlies. Eieren helpen niet bij gewichtstoename ; wat helpt bij gewichtstoename is een calorisch overschot. Als u meer eieren eet dan uw onderhoudscalorieën, zult u in een calorisch overschot zitten en zult u aankomen.
Koken verandert de calorische inhoud of calorische biobeschikbaarheid van een bepaald ei niet significant. Maar een ei van 70 gram kan na het koken 69 gram wegen vanwege het verloren H2O .
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren behoren tot de gezondste voeding die je maar kunt bedenken. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en veel essentiële vitamines en mineralen. Ze hebben ook een aantal unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat ze uitzonderlijk goed werken bij afvallen.
Een ei heeft gemiddeld 75 calorieën, maar er is een addertje onder het gras. Wanneer jij jouw ei bakt, krijgt het er meteen meer van, namelijk 110. De verklaring is logisch, want je bakt het waarschijnlijk in olie of boter en ook dit bevat natuurlijk de nodige calorieën.
Om effectief 5 kilo vet te verliezen is er meer tijd nodig. Een kilo vet is 9000 kcal. Met een dagelijks calorietekort van 500 kcal kost het je dus 18 dagen om 1 kg vet te verliezen. Voor 5 kg vet mag je dus 90 dagen of 3 maanden rekenen.
Eieren helpen bij gewichtsverlies door minder calorieën te leveren en je langer vol te houden, waardoor je minder behoefte hebt aan calorierijke snacks. Te lang gebakken eieren of een boteromelet, een olievrije omelet, een roerei of een gekookt ei worden aanbevolen voor gewichtsverlies .