Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een
Gepocheerde eieren hebben een onterechte reputatie omdat ze moeilijk te bereiden zijn. De waarheid is dat het pocheren van een ei, met de juiste techniek en een beetje oefening, een makkelijke manier is om een salade om te toveren in een maaltijd of een ontbijt in een gedenkwaardige gelegenheid.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Doe wat olie op de vershoudfolie en leg deze daarna in je kommetje, voeg hier je ei en wat peper en zout aan toe. Knoop de folie dicht en leg het zakje ongeveer 3 minuten in kokend water. Knip het zakje open et voilà: het perfect gepocheerd eitje is klaar. Smakelijk!
Hoe vis pocheren? Bij pocheren wordt de vis langzaam gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Door na het koken het vuur zachter te zetten en enkele minuten te wachten, bekom je een temperatuur van om en bij de 90° C, de ideale temperatuur om te pocheren.
Pocheren doe je in water van rond de 85°C.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we dus een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie. Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter ."
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Hoewel beide in kokend water worden gekookt, is het belangrijkste verschil dat gepocheerde eieren buiten de schaal worden gekookt, terwijl gekookte eieren in de schaal worden gekookt . Als ze klaar zijn, ziet een gepocheerd ei er ongeveer zo uit. Over het algemeen is het vergelijkbaar met eieren over easy.
Pocheergadgets: Een simpele steelpan en schuimspaan zijn de enige hulpmiddelen die nodig zijn voor uitstekende gepocheerde eieren. Er zijn echter ook gespecialiseerde pocheerapparatuur verkrijgbaar, zoals ringen die eieren bijeenhouden terwijl ze in vloeistof koken, paninzetstukken met antiaanbaklaag in de vorm van eieren en stoomkokende elektrische eierkokers.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Dankzij de gaatjes aan de zijkant circuleert het water rond het ei zodat het gelijkmatig pocheert. Na het pocheren kantel je de pocheerder naar achteren. De gaatjes laten het water makkelijk wegvloeien.
Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
Je kunt gepocheerde eieren ook een hele dag van tevoren maken voor een groep . Doe de gekookte eieren uit het hete water direct in een kom met ijswater. Zet deze kom in de koelkast tot het bijna tijd is om te eten. Verwarm de gepocheerde eieren in een pan met zachtjes kokend water tot ze helemaal warm zijn, 30 tot 60 seconden.
Als je twee eieren kookt, gebruik dan een grote diepe pan , omdat de poachers zelf relatief groot zijn. We raden aan om de watertemperatuur licht te laten sudderen, omdat bubbels de poacher waarschijnlijk van de panbodem zullen verplaatsen en het vermogen om het eiwit vast te houden teniet zullen doen.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Vul je pan minstens 4 inch diep met water en breng zachtjes aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en een beetje azijn toe. Het zout helpt de eieren te kruiden en de azijn helpt de eiwitten bij elkaar te houden terwijl ze gepocheerd worden. De azijn is optioneel, maar ik gebruik het als ik eieren pocheer .
Doe 3 theelepels water in een glazen schaaltje en verwarm deze ongeveer 30 seconden onafgedekt op HIGH (100%) in de magnetron. Haal het schaaltje uit de magnetron en doe het ei erbij. Prik de dooier door en laat afgedekt ongeveer 40 seconden op MEDIUM (55%) vermogen koken tot het ei gestold is.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Pocheren is een kookmethode met lage temperatuur en vochtige hitte van 140-190°F/60-88°C, geschikt voor delicate, magere eiwitten, zoals vis, schelpdieren, gevogelteborsten en runder- of varkenshaas. Er zijn drie basismethoden voor pocheren: ondiep, onderdompelen of diep pocheren.
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.