Pasta. Laat gedroogde pasta liever niet in zijn originele verpakking zitten, maar giet de inhoud over in een goed afsluitbare pot. Op die manier kan de je houdbaarheidsdatum bijna volledig negeren: de pasta blijft nog jaren daarna goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Droge pasta. Pasta bederft niet snel omdat het een droog product is. Je kunt het lang na de houdbaarheidsdatum gebruiken, zolang het maar niet raar ruikt (eierpasta kan een ranzige geur afgeven). Over het algemeen is droge pasta twee jaar houdbaar, maar je kunt het meestal verlengen tot drie jaar.
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het drogen van zelfgemaakte pasta zorgt ervoor dat het zijn vorm beter behoudt wanneer het wordt gekookt en langer houdbaar is. Om het te drogen, snijd je de pasta in reepjes en leg ze op een bakplaat of een met bloem bestoven oppervlak.
De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar hoelang kun je de restjes van al bereid voedsel bewaren? Het Nederlandse Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes voedsel voor twee dagen in de koelkast gehouden kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Hoe lang kun je eten eten na de 'ten minste houdbaar tot'-datum? Ben Elliot, Defra's voorvechter van voedselverspilling, zei: "Vaak is voedsel dat de 'ten minste houdbaar tot'-datum heeft overschreden , nog weken of zelfs maanden daarna veilig om te eten.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Instant-noedels zijn absoluut niet het ergste wat je in je mond kunt stoppen. Maar als je het iedere dag eet, is de kans groot dat je aankomt, je de volgende ochtend uitgedroogd en lethargisch voelt, en misschien zelfs problemen krijgt met je humeur of concentratievermogen.
Na deze datum kan het zijn dat het product niet meer van de beste kwaliteit is. Dat betekent echter niet dat het product bedorven of onveilig is: u kunt het nog prima eten .
Zoals we al zeiden, droge pasta wordt niet echt "slecht". Het herbergt geen bacteriën, maar het kan zijn smaak verliezen na verloop van tijd . Gebruik uw beste oordeel op basis van uiterlijk, textuur en geur: Als de pasta ook maar enigszins verkleurd is of ranzig ruikt, gooi het dan weg.
Rijstvermicelli heeft een relatief lange houdbaarheid in de meeste thuissituaties. Als het ongeopend is en op een koele, droge plek wordt bewaard, zoals een voorraadkast, kan het gemakkelijk 2-3 jaar meegaan, zelfs na de 'ten minste houdbaar tot'-datum die op de verpakking staat . Na opening moet het binnen 4 tot 5 maanden worden geconsumeerd voor de beste smaak en kwaliteit.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.