Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleinere vershoudbak doen.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Als u mandarijnen eet, beperk uw portie dan tot maximaal één tot twee mandarijnen , vooral als u op uw koolhydraatinname let.
Mandarijnen bevatten ook wat onoplosbare vezels. Sterker nog, ze bevatten meer van dit type vezels dan veel andere vruchten. Onoplosbare vezels passeren de darmen zonder af te breken. Beide soorten vezels worden geassocieerd met een verminderd risico op chronische ziekten en kunnen u zelfs helpen om af te vallen ( 11 , 12 , 20 ).
Om dit te doen, verpak je fruit in hoeveelheden van niet meer dan een halve gallon per stuk, en laat je genoeg ruimte rond elk pakket in de vriezer zodat de koude lucht van vele kanten in contact kan komen met het fruit . Zodra het fruit helemaal bevroren is, herschik je de inhoud van de vriezer zodat het strak verpakt is.
Hoewel het wat tijd en voorbereiding kost, kun je overwegen om vers fruit in te vriezen . Je krijgt niet alleen meer waar voor je geld, maar het verse zomerfruit dat in het seizoen komt, zal waarschijnlijk meer smaak bevatten dan wat je in de diepvries koopt.
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te eten, zodat het op zijn best smaakt.
Als u citrusvruchten zoals sinaasappelen, grapefruits of mandarijnen langer dan een paar dagen wilt bewaren, moet u ze direct afspoelen en afdrogen en in de koelkast leggen .
Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Mandarijnen invriezen
Verdeel de mandarijnen in kleinere stukken (makkelijker om in de blender te doen). Doe de mandarijnstukjes in een enkele laag in een diepvrieszak of -bakje . Dit maakt het later makkelijker om de partjes uit elkaar te halen.
In de vriezer: Schil en segmenteer de mandarijnen en doe ze in een enkele laag in een diepvrieszak om te voorkomen dat de partjes aan elkaar vastvriezen tot één grote massa . Je kunt de bevroren stukjes gebruiken voor smoothies, vruchtensap of als een koele snack vol vitamine C.
Dus ja, je kunt een hele sinaasappel invriezen —doe hem eerst in een diepvrieszak — maar de kans is groot dat de textuur verpest wordt als hij ontdooit. Bovendien moet je uren wachten tot een keihard bevroren sinaasappel ontdooid is voordat je er iets mee kunt doen.
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Spoel en droog fruit voor het invriezen om te voorkomen dat het aan elkaar plakt. Door bevroren fruit af te spoelen voor het invriezen, voorkom je dat voedsel aan elkaar plakt. Het water dat wordt gebruikt voor het spoelen van bevroren fruit bevat hoogstwaarschijnlijk bacteriën, waardoor het voedsel besmet en oneetbaar kan worden.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Invriezen vertraagt de groei van micro-organismen (d.w.z. bacteriën, schimmels, gisten) die voedselbederf of ziekte veroorzaken . Zodra voedsel ontdooid is, blijven micro-organismen groeien. Invriezen vertraagt ook chemische veranderingen die de kwaliteit beïnvloeden. Natuurlijke enzymen in fruit veroorzaken veranderingen in smaak, kleur, textuur en voedingswaarde.
Schil en hak bananen, verwijder de kern en snijd appels en peren, ontdoe aardbeien van hun schil, ontpit en hak pruimen, mango's en ander steenfruit . Doe ze in afsluitbare boterhamzakjes, in welke combinatie je maar wilt, en leg ze in de vriezer, klaar om te gebruiken wanneer je er zin in hebt.
De meeste soorten fruit kunnen goed worden ingevroren: bessen, kersen, perziken, pruimen, peren, druiven . De beste manier om iets in te vriezen is om na te denken over hoe je het wilt gebruiken. Dus als je van plan bent om aardbeientaart te maken, haal dan de kern eruit en snijd de aardbeien in de gewenste vorm in je taart.
Mandarijnen zijn zeer voedzaam, maar sommige mensen moeten niet te veel mandarijnen eten. Mensen moeten hun inname van mandarijnen verminderen als ze bepaalde medicijnen gebruiken, zoals angiotensine-converterende enzymremmers (ACE-remmers) en angiotensine II-receptorblokkers (ARB's) .
Mandarijnen bevatten zelfs meer bètacaroteen en bètacryptoxanthine dan gewone sinaasappelen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op uw dieet . Het lichaam zet bètacaroteen en bètacryptoxanthine om in vitamine A, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem, goed zicht en normale groei en ontwikkeling.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .