Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Binnen of buiten. Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Als uw broccoli helemaal geen kop krijgt, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn . Dus hoe kunt u voorkomen dat u moet schreeuwen: "Help, mijn broccoli heeft geen kop!"? Zorg ervoor dat de planten voldoende water en voedingsstoffen krijgen.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
In water staan - Zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken, want als ze in water staan, gaan ze rotten. Slechte luchtstroom - er moet voldoende luchtstroom in en rond de pot zijn. Te veel warmte - spruiten, met name broccolispruiten, houden niet van warmte of hitte, waardoor ze verwelken en gaan stinken. Als dit gebeurt, gooi ze dan weg.
Broccoli staat bekend om zijn eetbare groene bloemhoofdjes en moet in het vroege tot late voorjaar worden gesnoeid om een gezonde groei en een betere opbrengst te bevorderen . Verwijder vergelende of beschadigde bladeren om energie naar de hoofdjes te leiden. Knip secundaire scheuten na de hoofdoogst af om de ontwikkeling van nieuwe scheuten te stimuleren.
Als je al een broccoliplant hebt en je wilt er meer, dan kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een economische manier om meer planten te krijgen! Snijd gewoon een stengel af zoals je normaal zou doen en leg deze in een bak met water zonder de kop onder te dompelen.
Wanneer broccoli rijp wordt, wordt de kroon of centrale stengelkop breder met meerdere groene knoppen . Stengels die zich van de hoofdstengel aftakken, beginnen groene knoppen te produceren die strak om de kroon zitten. Nu is het tijd om de plant goed in de gaten te houden voor tekenen dat de bloemen zich voorbereiden om open te gaan.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
De groente is enkel wat kieskeurig over de plaats van aanplanting. Het koolgewas houdt van zonlicht. Kies daarom een zonnig plekje in je moestuin uit dat idealiter beschermd is tegen de wind. Wat de bodemgesteldheid betreft geeft broccoli de voorkeur aan een voedselrijke, losse grond.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Broccoli: aardappel, bieten, bonen, komkommer, salie, selderij, uien.
Bloemkool is geen heel gemakkelijk te kweken gewas en groeit alleen op zeer voedingsrijke bodems. Je kunt daarom het beste enkele maanden voor het zaaien al aan de slag gaan met het bemesten van het toekomstige zaaibed.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
De plant kan goed tegen kou en groeit het beste bij koel weer: door warmte wordt het blad wat bitter. Bescherm de planten tegen slakken en de rupsen van vlinders: die zijn er dol op. Maar omdat de planten ijzersterk zijn overleven ze zelfs flinke vraatschade.
Een aantal omstandigheden kunnen de plant beïnvloeden, wat resulteert in een verandering van de vegetatieve groei vroeg in de ontwikkeling van de plant. Extra stressoren zoals onvoldoende water, een gebrek aan stikstof, overmatig zout in de grond, plagen of ziekten, en zelfs onkruidconcurrentie kunnen allemaal bijdragen aan problemen met broccoliknopen.
Doorschieten is de reactie van de broccoliplant op stress – het probeert snel zaden te produceren voordat het sterft . Niet alleen warm weer veroorzaakt doorschieten, maar ook omstandigheden zoals langere daglichturen en warmere bodemtemperaturen kunnen de reactie veroorzaken.
Bij de meeste broccolivariëteiten vormen zich ook talrijke zijscheuten . Deze kleinere hoofden blijven rijpen nadat het centrale hoofd is geoogst, en zijn de beste manier om een tweede - en soms een derde - oogst broccoli van één plant te hebben. Volg dezelfde richtlijnen voor wanneer te oogsten.