Maar ook als je het in de koelkast bewaart, kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. “Het ziet er hetzelfde uit, maar dat is het niet. Als je chocolade uit de frigo haalt, zal door het temperatuurverschil condens gevormd worden aan het oppervlak en zullen de suikers oplossen in het condenswater.
Om het risico van een saaie smaak en een broze textuur te voorkomen, haalt u uw chocolade ongeveer 30 minuten voor het eten uit de koelkast , maar zorg ervoor dat u het niet direct in het zonlicht laat liggen. Dit zorgt ervoor dat uw chocolade de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen zonder dat het een gesmolten zooitje wordt.
Bewaar uw chocolade op een donkere plaats
Om de vorm van uw chocolade te behouden, is uw eerste stap om het uit de zon en extreme hitte te houden. Licht is een energie die warmte uitstraalt, waardoor uw chocolade sneller smelt. Het is het beste om uw chocolade in een kast of kastje te bewaren om te voorkomen dat ze smelten.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Bewaar uw vers gemouleerde chocoladefiguren in een koelkast met een goede luchtventilatie op 14-16 °C gedurende 30 minuten (of zelfs langer voor grote holfiguren) om ze volledig te laten kristalliseren.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Het doel van het koelen van chocolade is om het vers te houden en slechte smaak en kwaliteit te voorkomen . Sla en zuivelproducten zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden om vers te blijven, maar veganistische chocoladerepen en chocoladeschijven om te bakken vereisen een andere bewaarmethode om ze smakelijk en aangenaam te houden.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
De bonen van de cacaoboom bevatten ongeveer 50 procent cacaoboter, wat een hoofdingrediënt is voor de productie van chocolade. Cacaoboter is vast bij kamertemperatuur, maar begint te smelten bij ongeveer 93 graden F. — onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens .
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Bewaar op een koele plaats : De ideale temperatuur om chocolade te bewaren is tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit, veel lager dan het smeltpunt! Het is echter prima om uw lekkernijen te bewaren in een kamer tussen de 50 en 70 graden Fahrenheit als de temperatuur stabiel blijft.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Smelt de chocolade in een glazen kom .
Glas houdt warmte vast, dus het houdt de chocolade langer gesmolten. Ook zorgt glas ervoor dat je beter kunt zien wanneer de chocolade begint te smelten.
Hoe lang duurt het voordat chocolade hard wordt in de koelkast? Door een koelkast te gebruiken, kunt u de hardingstijd van chocolade met ongeveer de helft verkorten. Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de hardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten .
De wateractiviteit in de koelkast, oftewel het vocht, begint zich te vormen/ruimte te maken in de microscopisch kleine ruimtes van de mal , wat resulteert in druppels op de chocolade of problemen bij het uit de mal halen.
Simpel gezegd bestaat chocolade voornamelijk uit vet, dat in de vorm van cacaoboter komt. Dit is het vet dat van nature uit cacaobonen komt. Cacaoboter is het vet dat je die rijke textuur geeft als de chocolade in je mond smelt. Hoe hoger het cacaobotergehalte in chocolade, hoe makkelijker je het kunt smelten .
Hoe hoger het percentage cacaoboter en vet , hoe sneller chocolade smelt. Pure chocolade smelt dus het snelst.
Dus in plaats van de koelkast: bewaar het op een koele, droge plek . Wanneer chocolade op een constante temperatuur onder de 70°F (idealiter tussen 65 en 68°F) en bij een vochtigheid van minder dan 55% wordt bewaard, blijft de emulsie van cacaobestanddelen en cacaoboter maandenlang stabiel.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
In theorie kun je ervoor zorgen dat je chocolade perfecte V-kristallen vormt door de chocolade te verwarmen tot 46°C totdat deze volledig gesmolten is, en de temperatuur vervolgens weer te verlagen tot 32°C. In werkelijkheid duurt het echter heel lang voordat de kristallen zich vormen. Daarom moet je bij bijna elke techniek voor het tempereren van chocolade eerst de temperatuur verlagen tot 32°C.
Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren. Is de chocolade nog niet gesmolten tot een gladde vloeistof? Verwarm deze dan nog een keer voor 30 seconden en roer hierna weer goed door.
De belangrijkste reden hiervoor is dat een vochtige en koude omgeving (zoals in de koelkast) kan leiden tot suikerbloei zodra de chocolade in een warmere atmosfeer wordt gebracht . Dit gebeurt wanneer de suikers in de chocolade worden aangetrokken door het vocht op het oppervlak van de reep, naar de oppervlakte stijgen en vervolgens oplossen.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.