De beste pennen komen volgens Lof uit de Noordoostpolder en Oostelijk-Flevoland. Witlof is een tweejarig gewas. Zaaien gebeurt rond eind mei, waaruit de zogenaamde witlofwortels of witlofpennen groeien.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Witlof is een bladgroente afkomstig uit de cichorei-familie waar ook roodlof en andijvie toe behoren. De teelt van witlof vindt plaats in het donker.
Rauwe witlof is zeer gezond. Het is caloriearm en rijk aan vezels, vitamines A, B en C. Daarnaast bevat het foliumzuur en kalium. Het bevordert een gezonde spijsvertering, vochtafdrijving en zwangerschap.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Witlof werd in de 18e eeuw ontdekt bij onze zuiderburen en wordt daarom ook wel eens (Brussels) lof genoemd.
Cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. De wilde plant is overblijvend en komt voor in geheel Europa, Siberië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De cultuurplant is tweejarig en slaat in het eerste teeltjaar inuline op in de wortel.
De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Alle lof. Witlof (ook wel witloof of Brussels lof genoemd) is een frisse, bittere groente die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Witlof wordt in het donker geteeld omdat In het licht de krop door chlorofylvorming groen wordt. Witlof is jaarrond verkrijgbaar.
Witlof is eerder toevallig ontstaan doordat de wortels van cichorei in de kelder werden opgeslagen en er witte blaadjes aan groeiden door een gebrek aan licht. Door selectie ontstond er een gesloten, vaste krop die we nu kennen als witlof. De krop bestaat uit opnieuw opgeschoten bladeren.
Witloof is ook wel gekend als het 'witte goud'. Dat het uit België komt, trekt niemand in twijfel. Meer nog, in heel wat talen zit in de naam een geografische verwijzing naar Brussel of België.
Naam. In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Witloof behoort tot de familie van de cichorei-achtigen. Net als de andere familieleden (roodlof, groenlof) heeft witloof een licht bittere smaak.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.