Eiwitgebaseerde of niet-zetmeelhoudende bindmiddelen zijn bijvoorbeeld gelatine, eieren, … Bindmiddelen worden gebruikt om de viscositeit te verhogen maar ook om vloeistoffen die niet zo goed samenhouden als vetten en water bijvoorbeeld te binden wat ook emulgeren wordt genoemd.
Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden . Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Maizena is goed voor het binden van voedsel vanwege zijn stabiliteit en taaiheid . Het kan worden gebruikt in verschillende toepassingen zoals het binden van papierproducten, bouwlijm en textiellijming (Bron: Research Paper).
Voorbeelden van bindmiddelen zijn Poederbindmiddelen: cellulose, methylcellulose, polyvinylpyrrolidine, PEG Oplossingbindmiddelen: gelatine, PVP, HPMC, PEG, sucrose, zetmeel . Bindmiddelen kunnen op de volgende manieren aan de formulering worden toegevoegd als poeder vóór natte agglomeratie zodat het bindmiddel gelijkmatig wordt verdeeld.
Net als eieren voegt yoghurt vocht en een rijke smaak toe, maar het werkt niet als een rijsmiddel of bindmiddel . Dus afhankelijk van de andere ingrediënten in uw recept, kunt u ervoor kiezen om alle eieren te vervangen door yoghurt, of het gebruik van yoghurt te combineren met een van de meer bindende of rijzende vervangers die hieronder worden vermeld.
De R in BRAT staat voor rijst. Rijst is makkelijk te verteren en rijk aan koolhydraten. Het heeft bindende eigenschappen die helpen om losse ontlasting te verstevigen. Wanneer u last heeft van diarree, vermijd dan het combineren van rijst met zuivel en vetten, omdat deze voedingsmiddelen bekend staan als triggers van diarreesymptomen.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.
Maiszetmeel is gunstig voor het binden van voedsel vanwege zijn eigenschappen en kenmerken. Het is een natuurlijk bindmiddel afgeleid van zetmeel, dat rijk is aan organische verbindingen zoals D-glucose in polysacchariden die in verschillende plantendelen voorkomen.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Tapioca zetmeel
Ook van dit bindmiddel moet je eerst met koud water een papje maken, alvorens je het als bindmiddel kunt gebruiken. Net zoals aardappelzetmeel, bindt tapioca zetmeel pas tijdens het koken. Naast dat je dit product als bindmiddel kunt gebruiken, kun je er ook (glutenvrij!) mee bakken.