Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Om appels schoon te maken, begin je met het wassen van de appel onder koud stromend water. Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen.
Voor een grondigere reiniging kunt u de appels wassen met koud water en een snufje zuiveringszout .
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree .
Zelfs met een goede spoeling achteraf, zal er wat zeepresten worden geabsorbeerd door uw appels, en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of gecombineerd met azijn of baking soda . Volgens de USDA en FDA is er geen reden om te veel geld uit te geven aan het wassen van groenten en fruit.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Daarnaast moet je je sierappels altijd wassen, ongeacht hoe je ze hebt gekregen. Gewoon afspoelen met water werkt prima, merkt Brown op.
#1: Methode voor het weken in azijn
Om een azijnbad te maken; begin met een schone gootsteen en vul deze met koud water (dit kan ook in een grote kom). Voeg 1 kopje witte azijn toe en dompel uw fruit en groenten onder in het water. Laat 15 minuten weken. Giet het water af en spoel de producten snel af.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Appelvlees en schil kunnen een waardevol onderdeel zijn van een gezond dieet. Maar het kauwen of vermalen van appelpitten zorgt ervoor dat amygdaline vrijkomt. In de maag produceert deze verbinding een kleine hoeveelheid cyanide, wat zeer giftig is . Mensen kunnen de amygdaline in appelpitten gemakkelijk vermijden door ze te verwijderen of eromheen te eten.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Voorspoelen, voorweken of de wascyclus twee keer laten draaien. Gebruik de langste cyclus (minimaal 12 minuten) met VEEL HEET water en een sterk wasmiddel. Koud water is niet goed genoeg om pesticiden te verwijderen . Wasverzachters, bleekmiddel en ammoniak helpen niet om pesticiden te verwijderen.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt consumenten om geen zeep of wasmiddel te gebruiken om groenten en fruit te wassen .