Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken.
Veilig ontdooien kan door de restjes de avond van tevoren in de koelkast te leggen, of door het te ontdooien in de magnetron. Verhit het goed en eet het meteen op. Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig. Wilt u het ontdooide product opnieuw invriezen? Dan zullen de bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen. Bovendien is opnieuw invriezen nefast voor de smaak en de textuur van het product.
Als u zich zorgen maakt over het eten van rauwe diepvriesgroenten, hoeft u zich geen zorgen te maken . Vrijwel alle diepvriesgroenten worden geblancheerd in heet water voordat ze snel worden ingevroren en verpakt, wat de bacteriën op het oppervlak doodt.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Koken met te veel water leidt tot papperige groenten. Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Diepvries groenten hoef je niet laten ontdooien voor het roerbakken. Je voegt ze bevroren en direct toe aan het wokgerecht. Tenminste zo doen wij het en dat werkt prima. Ontdooien van de groenten kan wel, daarmee voorkom je dat er te veel water in de pan komt.
Bevroren fruit en groenten worden ingevroren kort nadat ze zijn geoogst en dit helpt de voedingsstoffen te behouden totdat u ze eet. Vers of bevroren, fruit en groenten die geen toegevoegde ingrediënten bevatten, zijn gezonde keuzes .
Voedsel dat in containers wordt verkocht – bijvoorbeeld diepvriesgroenten en diepvriesfruit – is goed bewerkt voedsel , vaak ingevroren op het hoogtepunt van hun versheid. Ingeblikte producten kunnen ook een goede, relatief betaalbare manier zijn om aan uw groenten te komen.
Naast de diepvriesgroenten in een pan met kokend water of in een saus te gebruiken, kunt u de bevroren groenten ook roosteren in de oven. Verwarm de oven dan voor (op een hoge temperatuur) en haal de groenten pas uit de vriezer zodra ze de oven in kunnen.
Diepvriesgroenten zijn bedoeld om te koken voordat u ze eet. Ze kunnen bacteriën bevatten, die door het kookproces worden vernietigd . Volg de aanwijzingen op de verpakking bij het koken.
Ze verliezen echter veel van hun textuur, smaak en uiterlijk, zelfs als er ijskristallen in de verpakking zitten. U kunt de ontdooide groenten koken en ze meteen opeten, of ze toevoegen aan soep of stoofpot en de soep invriezen om later te eten .
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat de microben zich vermenigvuldigen. Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen, wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid .
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Groenten zoals spinazie en boerenkool geven veel water af als ze ontdooien. Bruning adviseert daarom om de ontdooide groenten vóór het koken uit te knijpen in een schone theedoek of met schone handen, om overtollig vocht te verwijderen.
Zorg ervoor dat je bevroren groenten niet ontdooien voordat je ze kookt. Ze moeten direct vanuit de vriezer in een hete koekenpan of wok worden gedaan . Dit voorkomt dat ze zompig worden. Kook je rijst of noedels de dag ervoor en bewaar ze in de koelkast.
Ik moedig je aan om te experimenteren met deze heerlijke opties om de smaak van je zak diepvriesgroenten te veranderen. Kruiden – knoflookpoeder, uienpoeder, zout, peper, dille, gerookte paprika, kerriepoeder, kurkuma, Italiaanse kruiden, komijn …. zoveel opties!