Met een rasp of zesteur kunt u fijne sliertjes van de schillen van citrusvruchten halen. Deze kunt u in gerechten verwerken. Zorg er wel voor dat u het wit niet mee raspt, dit is namelijk vrij bitter van smaak. De geraspte schillen smaken bijvoorbeeld heerlijk in een cake, risotto en couscous (citroen) of een salade.
Citrusschillen kunnen worden gedroogd en gemalen tot een pittige kruidenmix, of geweekt in water om er infused drankjes van te maken . Ze kunnen zelfs worden gebruikt om aromatische oliën te maken voor het koken, wat een explosie van smaak toevoegt aan elk recept.
De start-up verwerkt sinaasappelschillen tot waardevolle grondstoffen, zoals etherische oliën en vezelrijke korrels. Deze grondstoffen kunnen worden gebruikt voor de productie van onder meer schoonmaakmiddelen, cosmetica en verpakkingsproducten.
Vries citroenschillen in om er schil van te maken . Als alternatief kunt u de overgebleven schillen in reepjes snijden en ze drogen in een dehydrator of oven. Bewaar ze in een goed afgesloten pot als ze droog zijn. Deze kunnen aan elke maaltijd worden toegevoegd, of ze nu gebakken, gefrituurd of gekookt zijn.
De schil van de citroen bevat net als het vruchtvlees en sap van de citroen diverse veel van de antioxidant vitamine C. De schil bevat zelfs meer dan 2 keer zo veel vitamine C als het vruchtvlees van de citroen. Bovendien is citroenschil een ontzettend goede bron van het mineraal calcium en bevat het veel vezels (1).
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Het sap van de sinaasappel gebruik je voor een lekkere smoothie, in een heerlijk dessert met sinaasappelmousse of je kunt de citrusvrucht in een winterse ovenschotel verwerken. Zelfs de schil kun je gebruiken voor een vers stuk gebak, vers geraspt of gedroogd.
U kunt ook sinaasappelschillen gebruiken om een volledig natuurlijke reiniger voor apparaten te maken. Doe een aantal schillen in een pot en vul deze met witte azijn. Laat het mengsel twee weken weken en zeef het vervolgens in een spuitfles. Deze reiniger is geweldig voor fornuizen, koelkastdeuren, magnetrons en stenen, marmeren en laminaat aanrechtbladen.
De schil van slechts één citrusvrucht is genoeg voor minstens een paar cocktails, maar als je een grotere batch wilt maken, bewaar de gebruikte schil dan in de vriezer totdat je genoeg hebt . Schil de vrucht voorzichtig, om het witte vruchtvlees te vermijden (tenzij je op zoek bent naar een bitter smaakprofiel).
Hoe bewaar je sinaasappelschilpoeder? Bewaar het in een luchtdichte container op kamertemperatuur . Zorg ervoor dat de schillen goed droog zijn voordat je ze maalt. Als je het uit de buurt van direct zonlicht houdt, behoudt het poeder zijn levendige oranje tint.
Gebruik citrusvruchtenschil voor: Zelfgemaakte pectine, geweldig voor jam en het verdikken van sauzen . Gemengd in smoothies of soep.
Gedroogde sinaasappelschillen of citroenschillen kunnen worden gebruikt om uw eigen DIY cocktailbitters of zelfgemaakte vermout te maken . Voeg ze toe aan een kruidenmix voor het maken van aromatische warme glühwein (vin brulé). Zelfgemaakte kruiden voor het glühwein zijn een geweldig cadeau voor de feestdagen. Voeg gedroogde citroenschillen toe aan een marinade of saladedressing.
Tom's tips voor het opmaken van fruit
Bewaar in een luchtdichte container voor onbepaalde tijd. Pers citrusvruchten uit en vries ze in ijsblokjesvormpjes in . Je kunt ze gebruiken in drankjes of om mee te koken. Schil de schil eraf en 'blancheer en verfris': breng wat water aan de kook met de schil erin, dompel in ijswater, herhaal zes keer.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Verander oude sinaasappels in pomanders
Pomanders worden al eeuwenlang gebruikt om kleine ruimtes te vullen met een heerlijke geur en om motten te bestrijden. Ze zijn ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Neem een bosje kruidnagels en steek ze in een oude sinaasappel, zodat het hele oppervlak bedekt is.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Naast hun effectiviteit tegen veelvoorkomende huishoudelijke plagen, bieden sinaasappelschillen ook een oplossing voor het afschrikken van ratten en katten . De sterke geur van citrus werkt als een natuurlijk afschrikmiddel voor knaagdieren en katten, en weerhoudt hen ervan om te nestelen of hun territorium te markeren in gebieden waar sinaasappelschillen aanwezig zijn.
De reden waarom soms aardappelschillen worden gemeden op de composthoop is dat deze kunnen gaan uitgroeien. Aardappelen zijn ondergrondse stengelknollen en de ogen ervan zijn okselknoppen die bij het wegsnijden in de schil blijven zitten en nog kunnen uitlopen in de composthoop.
Effecten warm water met citroen drinken
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem.
Citroenen helpen je bij het stimuleren van je darmperistaltiek. Dit is een beweging die je darmen maken om voedsel voort te bewegen. Het bevordert een goede stoelgang en zorgt ervoor dat je darmen schoon blijven. Schone darmen zorgen er onder andere voor dat je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen.
Kun je citroenschillen eten? Je kunt goed schoongemaakte citroenschillen eten , omdat ze veel gunstige eigenschappen hebben, zoals een hoog gehalte aan antioxidanten en vitamine C. Je moet echter wel voorzichtig zijn met het consumeren van citroenschillen, omdat ze vrij zuur zijn. Overweeg om citroenschillen met mate te consumeren.