Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Personen die worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen lopen risico op tal van ernstige chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen, evenals ontwikkelingsachterstand bij kinderen.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Als je bestrijdingsmiddelen in je huis of tuin gebruikt dan kun je ze per ongeluk binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je het middel inademt of als je het binnenkrijgt/inslikt. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid en braken, hoofdpijn of geïrriteerde luchtwegen.
Boen de waslaag van gewone citroenen er zoveel mogelijk af met een borstel onder warm stromend water. Droog ze af. Biologische citroenen zijn onbespoten en hebben geen waslaag.
Voeg het fruit toe en zorg ervoor dat alle stukken ondergedompeld zijn in de azijnoplossing. Laat het fruit twee tot drie minuten in de oplossing zitten en zeef het vervolgens. Spoel het fruit volledig af om de oplossing te verwijderen en dep het vervolgens droog.
Azijn is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Meng gelijke delen witte azijn of appelazijn en water. Spuit op hard of zacht schil fruit en groenten, wrijf in, spoel af en droog . Het is ook effectief om het in een kom te doen en de groenten en het fruit een paar minuten te laten weken voordat je het afspoelt en droogt.
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen . Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
Onderzoekers ontdekten dat een 10% zoutwateroplossing effectief is voor het verwijderen van veelvoorkomende pesticideresten, waaronder DDT. Spoel daarna af met water. Gebruik natriumbicarbonaat (ook bekend als bicarbonaat en baking soda) om uw fruit en groenten schoon te maken. Voeg 1 theelepel bicarbonaat toe aan 2 kopjes water en laat 15 minuten weken.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Uit onderzoek is gebleken dat het koken van rijst de resten van gevaarlijke metalen en pesticiden vermindert (Shakoori et al., 2018; Hwang et al., 2013; Medina et al., 2021a).
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Spanje is de grootste verbruiker en neemt een aandeel van 19,5% voor zijn rekening. Andere grootverbruikers zijn Frankrijk (18,7%), Italië (13,8%), Duitsland (12,3%) en Polen (6,2%). De meest verkochte middelen, met een aandeel van 42%, waren fungiciden en bactericiden, op de voet gevolgd door herbiciden met 35%.