Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Raw-foodisten eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden, oftewel: niet boven de 42°C verhit. Raw-foodisten willen elke blootstelling vermijden aan stoffen die bij de verhitting van voedsel kunnen ontstaan en schadelijk zouden kunnen zijn.
Chapman Family Cancer Wellness bij Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben. "U zult waarschijnlijk meer energie hebben, een betere huid, een betere spijsvertering en een lager risico op hart- en vaatziekten als u eenmaal gewend bent aan het eten van rauw voedsel," zegt ze.
Een rauw veganistisch dieet zonder supplementen kan een tekort aan vitamine B12, jodium, calcium en vitamine D hebben en kan te weinig eiwitten en calorieën leveren, wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen. Het kan ook tandbederf en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
Een raw food dieet is caloriearm, vezelrijk en gebaseerd op voornamelijk gezonde, hele plantaardige voeding, dus op deze manier eten zal leiden tot gewichtsverlies. Maar het dieet is een nutritioneel ontoereikend en zeer beperkend plan dat moeilijk vol te houden zal zijn op de lange termijn .
Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
Over het algemeen kan het rawfooddieet positieve effecten hebben op de darmflora en de spijsvertering . Het is echter belangrijk om met een arts te praten voordat u grote veranderingen aanbrengt in uw dieet, omdat het rawfooddieet mogelijk niet genoeg eiwitten, calcium of essentiële vetzuren levert om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel rauwe groenten eten een 75% lagere kans op hoge bloeddruk hebben dan mensen die minder rauwe groenten eten , dit cijfer is 42% lager bij hart- en vaatziekten. Veel rauwe groenten eten helpt het bloedcholesterol te verlagen, met name beroertes.
Het mediterraanse dieet is verkozen tot beste algehele dieet en dat al voor het zesde jaar op rij, zo werd dinsdag bekendgemaakt door het US News & World Report.
Sommige raw foodisten laten melk weg, die kort verhit wordt tijdens pasteurisatie. Dat betekent dat kaas, yoghurt en andere zuivelproducten ook uit de lijst zijn . En dierlijke eiwitten, waarvan sommige rauw gegeten kunnen worden (denk aan sushi of tartaar), kunnen op of van de lijst staan.
Wat is het raw food-dieet? Raw foodies of crudivoren eten alleen voedingsmiddelen in hun natuurlijke 'rauwe' vorm. Dus zonder enige verhitting: geen koken of stomen, bakken, braden en grillen …
De maaltijd beginnen met rauwkost is aangewezen omdat rauwe groenten ervoor zorgen dat de spijsvertering op een juiste manier op gang komt en schept bovendien in de maag en de darmen een optimaal milieu voor het verteren van de hoofdmaaltijd.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
Te veel rauwe groenten eten kan bij sommige mensen ook maagklachten veroorzaken . Rauwe spinazie en andere bladgroenten kunnen moeilijker te verteren zijn vanwege hun hoge vezelgehalte, maar ze koken kan ze gemakkelijker maken voor het spijsverteringsstelsel.
Koken kan positieve effecten hebben op groenten , het verhoogt de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen en verbetert de opname door het lichaam. Vezels: Het koken van groenten of fruit kan de spijsvertering verbeteren. Het vermindert de hoeveelheid onoplosbare vezels die moeilijk te verteren kunnen zijn.
Eet vezelrijk
Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels. Eet eens wat vaker aardappelen en neem dagelijks een handje noten, pitten of zaden.
De kern van de zaak. Sommige voedingsmiddelen zijn voedzamer als ze rauw worden gegeten, terwijl andere voedzamer zijn nadat ze zijn gekookt . Het is echter niet nodig om een volledig rauw dieet te volgen voor een goede gezondheid. Voor de meeste gezondheidsvoordelen eet u een verscheidenheid aan voedzame rauwe en gekookte voedingsmiddelen.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Rauwe groenten, rijkelijk aanwezig in salades, bevatten vezels en complexe koolhydraten die lastiger te verteren kunnen zijn. Het eten van een grote salade 's avonds kan leiden tot ongemak en een opgeblazen gevoel, waardoor het natuurlijke afbouwproces van het lichaam verstoord wordt .