Het bevat een ruime dosis ijzer, calcium en magnesium, maar ook kalium, fosfor en zink. Om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden bij het bereiden, kun je broccoli het best stomen of roerbakken. Als je het kookt, doe dit dan maar kort en voeg de groente pas aan het water toe als dit kookt.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Naast dat ze superrijk zijn aan antioxidanten, zitten broccoli-extracten vol met omegavetzuren om vocht vast te houden, en vitamine A, ook wel bekend als "nature's retinol", om fijne lijntjes te helpen herstellen . Bovendien kan de sulforafaan in broccoli irritatie en ontstekingen verlichten.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
De broccoli ziet er met zijn knallend groene jasje niet alleen übergezond uit, hij ís het ook. Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Reken 250 tot 300 gram broccoli per persoon voor 200 gram op je bord.
Samenvatting. Eet elke dag een broccoli om darmproblemen te voorkomen ! Onderzoekers ontdekten dat moleculen in broccoli, arylkoolwaterstofreceptorliganden genaamd, zich binden aan arylkoolwaterstofreceptor (AHR) op de wand van de dunne darm, een type proteïne dat een transcriptiefactor wordt genoemd.
Kruisbloemige groenten
Groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool bevatten veel zwavel en kunnen een opgeblazen gevoel en gasvorming veroorzaken . Probeer een aantal van deze groenten om te zien of ze gemakkelijker te verteren zijn: wortels, spinazie, zoete aardappelen, courgette, sperziebonen, selderij en pompoen.
Voordelen van het kip-broccolidieet:
Daarom overwegen de meeste bodybuilders om het in hun dieet op te nemen. Omdat kip weinig calorieën en veel eiwitten bevat , keuren veel experts de optie van kip voor gewichtsverlies goed. Broccoli wordt beschouwd als een van de gezondste groenten op uw bord.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli
Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Broccoli is, net als andere niet-zetmeelrijke groenten, gunstig voor gewichtsbeheersing omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vezels . De vezels en het watergehalte van broccoli kunnen u helpen langer vol te blijven door de vertraagde spijsvertering, en het toevoegen van broccoli aan uw dieet kan helpen om calorierijker en ultrabewerkt voedsel te verdringen.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
Broccoli bevat namelijk heel wat belangrijke stoffen die je lichaam vooruit helpen en je sportprestaties een boost geven. De groente ondersteunt spierherstel, gaat ontstekingen tegen en boost het immuunsysteem. Bovendien verlies je tijdens het sporten heel wat ijzer, en die voorraad vult broccoli weer helemaal aan.
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Maar ook broccoli bevat gezonde voedingsstoffen, zoals glucosinolaten, die het best door het lichaam opgenomen worden als de groente verhit is geweest. Kies dan wel voor de optimale bereiding, namelijk stomen. Daarbij blijven de meeste nutriënten bewaard, in tegenstelling tot koken of zelfs roerbakken.
Welke bestanddelen maken broccoli zo gezond? Broccoli (en de meeste andere koolsoorten) bevat relatief veel vitamine C, A, K, B2, B6 en foliumzuur, en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten).