Het hepatitis A-virus overleeft zelfs bij zeer lage temperaturen, zoals in de diepvries. Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Zowel vers als bevroren fruit zijn geweldige toevoegingen aan uw dieet . Maar sommige soorten fruit kunnen meer baat hebben bij vers in plaats van bevroren fruit en vice versa.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Dit is vooral belangrijk voor consumenten die tot kwetsbare groepen behoren, zoals zwangere vrouwen, baby's, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Diepvriesfruit heeft geen kookinstructies. Dit betekent dat u direct uit de zak kunt genieten van bevroren fruit in uw ontbijtsmoothie, yoghurt of per handvol!
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Diepvriesgroenten kunnen een geweldig onderdeel zijn van een gezond dieet . Ze bieden u dezelfde voordelen als verse groenten, en er zijn extra voordelen. "Ondanks wat u misschien hebt gehoord, bevatten diepvriesfruit en -groenten net zoveel voedingsstoffen als verse producten, en soms zelfs meer", zegt Prof.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
In sommige gevallen verbouwen boerderijen beide, maar de gewassen worden apart van elkaar aangewezen en geteeld. Bessen die worden geteeld met de bedoeling om te worden ingevroren, worden blootgesteld aan een aanzienlijk lagere hoeveelheid pesticiden dan hun tegenhangers die vers naar de supermarkt worden gestuurd.
De terugroepactie van diepvriesfruit breidde zich uit naar producten die worden verkocht bij Kroger en veel van haar dochterondernemingen. De reden hiervoor is dat er zorgen zijn dat deze besmet kunnen zijn met Listeria monocytogenes , een stof die ernstige en soms dodelijke infecties kan veroorzaken bij ouderen.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Voordelen: Bevroren fruit is handig en makkelijk te gebruiken . Het blijft niet alleen meerdere maanden goed in de vriezer, maar je hoeft het fruit ook niet te wassen, schillen of snijden voordat je het in je blender doet. Het helpt ook om een dikkere en romigere textuur voor je smoothies te creëren zonder ijs of zuivelproducten toe te voegen.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Diepvriesgroenten zijn iets minder voedzaam dan verse opties . De meeste verse groenten en fruit die bedoeld zijn om ingevroren te worden, worden geplukt op het hoogtepunt van rijpheid, wat het moment is waarop ze de meeste voedingsstoffen bevatten. Voedingsstoffen en in water oplosbare vitamines zoals vitamine B en C gaan verloren tijdens het blancheerproces.
Over het algemeen helpt invriezen om de voedingswaarde van fruit en groenten te behouden. Sommige voedingsstoffen beginnen echter af te breken wanneer bevroren producten langer dan een jaar worden bewaard ( 2 ). Bepaalde voedingsstoffen gaan ook verloren tijdens het blancheerproces.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.