Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Soep ontdooien in de magnetron
Ontdooi in intervallen van 30 seconden tot 1 minuut op 600 watt. Roer tussendoor de soep steeds zoveel mogelijk los. Zorg dat de soep door en door heet is (pas op voor spetters), zodat eventuele bacteriën geen kans meer hebben.
Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Koud water is dus een veiligere keuze. Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Een soepje kunt u ook gewoon in een pannetje op het fornuis verwarmen. Wilt u de soep echter liever in de magnetron verwarmen, dan kan dat ook. Zet het soepje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren. Bereid het vlees onmiddellijk.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvries. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
De beste, maar ook de meest tijdrovende manier: laat de soep in de koelkast ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat 1 à 2 dagen. De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad. De tussenoplossing: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad, tot de randjes ontdooid zijn.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast , in koud water en in de magnetron. Voedsel dat is ontdooid met de koudwatermethode of in de magnetron, moet direct na het ontdooien worden gekookt.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het te ontdooien in de koelkast, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager. Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Heb je haast? Het is veilig om voedsel te koken vanuit de bevroren toestand.
Geen zorgen! Met de airfryer kun je nu binnen no-time een perfect bereide kipfilet op tafel zetten, rechtstreeks uit de vriezer, zonder het gedoe van ontdooien. Deze methode behoudt niet alleen het sappige van de kip, maar zorgt ook voor een heerlijk krokant laagje aan de buitenkant.