Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.
Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar. Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 195 eieren per persoon per jaar.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Doe de eieren in een pan met water. Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren . Door het constante roeren blijft de dooier in het midden.
Deze zijn ook makkelijker te maken . Elk medium gekookt ei krijgt een klein beetje sjalot-geïnfuseerde mayonaise. Top elk ei af met een beetje paprika en dille en je hebt mijn favoriete versie van gevulde eieren!
Een eenvoudige oplossing is om de eierdoos gewoon ondersteboven te draaien wanneer u het water aanzet om te koken . Tegen de tijd dat het water kookt, zal de eidooier weer gecentreerd zijn en is het potentiële probleem opgelost.
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Zorg ervoor dat u ze meteen in een ijsbad legt, zodat het kookproces stopt en ze snel afkoelen . Hierdoor zijn de eieren gemakkelijker te pellen en wordt de dooier niet te warm wanneer u deze met de mayonaise en mosterd mengt (anders bestaat het risico dat de vulling te vloeibaar wordt).
Hoe kook je een ei opnieuw. De beste manier om een onvoldoende gekookt ei te redden is om het weer in heet water te leggen . Je kunt ze direct op het fornuis opnieuw koken, of ze in een kom doen die kokend water aankan en heet water over de eieren gieten.
Iedereen wordt afgeraden om rauwe of onvoldoende gekookte eidooiers, eiwitten of producten die deze bevatten te eten . Eieren en gerechten met eieren (zoals quiche en ovenschotels) moeten worden gekookt tot 160 °F (71,1 °C). Sommige ongebroken verse eieren met een schaal kunnen bepaalde bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Om een grotere hoeveelheid hardgekookte eieren te maken, gebruik je een grote pan, groot genoeg zodat de eieren in één laag liggen. Bedek de (kamertemperatuur) eieren met koud tot lauw water. Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan, haal hem van het vuur en wacht 12 minuten.
Breng water aan de kook op hoog vuur, verlaag het vuur dan tot matig hoog en kook de eieren zachtjes, zonder deksel , 10 minuten. Giet het hete water af. Als u de eieren meteen gebruikt, schud de pan dan voorzichtig zodat de eieren tegen elkaar botsen (om de schelpen te breken).
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.